Od danas nema više NEOGRANIČENE provizije na prodajni kurs evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS

  Od danas nema više NEOGRANIČENE provizije na prodajni kurs evra

  Narodna banka Srbije donela je odluku kojom se menjačima ukida neograničena provizija na prodajni kurs evra i ostalog stranog novca, a prema novoj odluci, koja se primenjuje od danas menjačnice će na prodajni kurs evra moći da zaračunavaju najviše jedan procenat provizije.

  Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu.

  To, praktično, znači da evro danas ni u jednoj menjačnici u Srbiji ne sme da bude skuplji od 120,31 dinar.

  Menjačnice, obračun

  Menjačnice, obračun

  Pri otkupu, odnosno prodaji efektive javni poštanski operator i ovlašćeni menjač mogu od fizičkih lica naplatiti proviziju u iznosu najviše jedan odsto, stoji u izmenjenoj Odluci o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova koja je u četvrtak popodne objavljena u Službenom glasniku, a primenjuje se od danas.

  Kakva je sada računica zbog ograničenja provizija na prodajni kurs evra?

  Do sada su, menjačnice mogle da zaračunavaju proviziju od jedan odsto pri otkupu deviza od građana, dok provizija pri prodaji evra i drugog stranog novca nije bila ograničena.

  Zvaničan srednji kurs NBS za petak, 11. mart, iznosi 117,6470 dinara.

  Kada se na to doda 1,25 odsto, koliko može da iznosi maksimalni prodajni kurs, pa na to još jedan odsto provizije, dolazi se do maksimalnih 120,31 dinar koliko građane sme da košta evro u menjačnicama.

  U suprotnom smeru – kada se od srednjeg kursa oduzme 1,25 odsto, koliko može da iznosi minimalni otkupni kurs u menjačnicama, pa se dobijeni rezultat umanji za još jedan odsto provizije, dobijamo minimalnih 115,01 dinar za koliko građani mogu da prodaju evro u menjačnicama.

  Softver za beleženje svih podataka o menjačkim poslovima

  Novom odlukom NBS predviđeno je i da za obavljanje menjačkih poslova ovlašćeni menjač može da koristi softver Narodne banke Srbije ili softver jedne od banaka s kojima ima zaključen ugovor, a javni poštanski operator – sopstveni softver.

  “Softveri treba da sadrže tehnološko-aplikativna rešenja koja omogućavaju obavljanje menjačkih poslova na propisan način, uključujući i utvrđivanje i primenu kurseva i provizija ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora koji se utvrđuju na način propisan ovom odlukom”, navodi se u propisu.

  Softver, takođe, kako se dodaje, treba da obezbedi i beleženje, čuvanje i dostavljanje Narodnoj banci Srbije svih podataka na nivou pojedinačne transakcije o obavljenim menjačkim poslovima.

  NBS krenula u kontrolu menjačnica: Pojedine mogu da izgube dozvolu

  Izvor: BIZLife, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE