Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  menjačnice

  NBS krenula u kontrolu menjačnica: Pojedine mogu da izgube dozvolu

  Zbog primene višeg prodajnog i nižeg kupovnog kursa od propisom dozvoljenog, Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica.

  Kako ističu, u kontrolu su krenuli na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS.

  „Prema odlukama NBS prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25%, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25%“, navode u saopštenju.

  NBS: U slučaju nezakonitosti, sledi kazna

  „Napominjemo da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara“, navodi NBS.

  U saopštenju se podseća da NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova.

  Ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu, NBS može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da ovlašćeni menjač nije izvršio nalog za otklanjanje nezakonitosti, odnosno nepravilnosti koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

  menjačnice

  NBS, menjačnice, novac, kurs, kontrola

  „Nema razloga za paniku“

  „Još jednom ističemo da nema razloga razloga za paniku, da Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila“, navode u centralnoj banci.

  I deviznih sredstava i strane gotovine, ističu u NBS – imamo dovoljno.

  „Kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama. NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno“, navodi se u saopštenju.

  menjačnice

  menjačnice, evro, novac

  „Ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“

  NBS dodaje da očekuje da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana.

  „Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“, ukazuju u centrlanoj banci.

  Takođe, dodaje se – ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje „i građani to treba da znaju“.

  „Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu“, navodi Narodna banka Srbije.

  menjačnice

  menjačnica, evro, beograd, novac, mašina

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE