Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obeležava se Svetski dan štednje: Ovo su neki od TRIKOVA kako da UŠTEDITE novac

  Svetski dan štednje obeležava se danas, a posebno dobija još više na značaju imajući u vidu inflaciju i rast cena pa se nameće neizbežno pitanje možemo li i kako prebroditi inflaciju.

  Kao i svake godine, Svetski dan štednje (31. oktobar) i dani oko njega (obično prva nedelja novembra) prilika su da se podsetimo važnosti štednje kako za pojedince, tako i za stabilnost celokupnog domaćeg finansijskog sistema.

  Značaj akumulirane štednje posebno dolazi do izražaja u uslovima velike neizvesnosti, poput aktuelne globalne krize koja je rezultat geopolitičkih faktora, energetske krize i rasta inflacije.

  Dinarska štednja raste, a zašto je i isplativija?

  Dinarska i devizna štednja nastavljaju da rastu i u ovakvim okolnostima, što je pokazatelj očuvanog poverenja građana u domaću valutu i finansijski sistem, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  Ukupna (dinarska i devizna) štednja u bankama koje posluju u Srbiji dostigla je krajem septembra iznos od 14,3 milijardi evra.

  U poslednjih deset godina dinarska štednja je povećana gotovo pet puta i krajem septembra 2022. godine dostigla je 88,2 milijarde dinara (rast od 70,0 milijardi dinara). Pritom, došlo je do pozitivnih promena u ročnoj strukturi koje se ogledaju u rastu dugoročnih depozita.

  Povodom Svetskog dana štednje, Narodna banka Srbije je pripremila analizu isplativosti štednje, urađenu za period od septembra 2012. do septembra 2022. godine, koja nastavlja da potvrđuje da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, kako u kratkom, tako i u dugom roku.

  plata

  Novac, dinari (BIZLife)

  Relativno više kamatne stope na štednju u domaćoj valuti u poređenju sa deviznom štednjom,  neoporezivanje kamate na dinarsku štednju, a prvenstveno, postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost već deceniju, rezultirali su većom isplativošću dinarske štednje.

  Primera radi, štediša, koji je od septembra 2021. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio bi u septembru 2022. oko 1.500 dinara (13 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

  Budući da je imajući u vidu poskupljenja, obezbediti hranu za sebe i porodicu sada značajna stavka i trošak, nije na odmet da pronađete načine za uštedu novca kada punite šoping kolica.

  Zaposleni koji rade u trgovinama nedavno su dali savete za smanjenje i uštedu novca u trgovini mešovitom robom budući da znaju sve insajderske tajne trgovina, piše Eatthis, prenosi Poslovni dnevnik.

  Pogledajte cenu po gramaži

  Iako će vam možda trebati naočare ili da se skroz približite polici kako biste našli cenu po jedinici, Luis Corvera, viši pomoćnik upravnika u Smart & Final store 431 kaže da vam može pomoći da bolje razumete vrednost proizvoda.

  Ponekad najjeftinija cena nije i najbolja ponuda, pa  je savet da pogledate koliko je pakovanje u gramaži jer ćete time postići uštede.

  Pekarske proizvode kupujte smrznute

  Ako niste preterano izbirljivi kada je u pitanju kasnonoćni unos šećera, možda ćete hteti da idete od pekare ili do odeljenja sa smrznutom hranom.

  Kao jedan korisnik Reddita i bivši zaposleni Costcoa ističe kako su zamrznuti kolačići, hleb, pecivo i druga roba znatno  jeftiniji od svežih vrsta iste kompanije.

  Probajte pre nego što se odlučite da kupite

  Kao što je direktor marketinga za Trader Joe’s podelio u svom podcastu ‘Inside TJs’, većina trgovina će ispuniti vaš zahtev da proizvod probate, tako da ne morate bacati ni hranu, ni novac.

  Bez obzira gde kupujete, razmislite o tome da pitate na odeljenju delikatesa, pekare ili gotove hrane imaju li otvorene posude s proizvodima koje želite da kupite. Velike su šanse da će vam dati .

  Nemojte “padati” na sniženja

  Trgovine mešovitom robom često skreću pažnju na proizvode koji se ne prodaju. To ima smisla jer ne žele izgubiti na svom ulaganju. Ponekad vam to ide u prilog- mogli biste otkriti novu stvar koju volite.

  Obratite pažnju na rasprodaje artikala koje često kupujete

  Većinu vremena kupci pretpostavljaju da je gotova stvar nakon što kupe neki artikl u trgovini i odnesu ga kući. Za mnoge trgovine to nije tačno.

  Kupujte robnu marku trgovine

  Iako svako ima neke brendove koje preferira više od drugih, za osnovne potrepštine, Corvera kaže da je dobro da kupujte privatne robne marke u trgovinama.

  Ako vam se ne sviđa kupljeno, vratite 

  Predsednik kompanije Trader Joe’s rekao je za The New York Times da ako kupac nije oduševljen proizvodom, uvek ga može vratiti i dobiti ceo novac nazad.

  Odredite dan rasprodaje za vašu lokalnu trgovinu

  Kad sledeći put odete u svoju lokalnu trgovinu mešovitom robom, pitajte ih kojeg dana u u nedelji počinju i završavaju njihove akcije. Svaka će trgovina biti drugačija po tom pitanju, pa kad jednom otkrijete dane, možete tempirati šoping i kada ćete najviše uštedeti.

  Kupite ceo paket/karton

  Iako se to razlikuje ovisno o lokaciji, bivši zaposleni Whole Foodsa napominje da možete postići dogovor kupovinom  na veliko, čak i ako niste u trgovini na veliko.

  Umesto pakovanja od 12 komada, uzmite ceo karton. Na kraju biste mogli uštedeti i do 10%.

  Razumete politiku kupona

  Mnoge trgovine mešovitom robom prihvataju kupone, ali imaju ograničenje koliko ih možete primeniti na istu hranu. Ponekad prodajnoj ceni možete dodati kupon, a ponekad možete učiniti ono što Campbell naziva “slaganjem kupona”, gde koristite i kupon trgovine i kupon proizvođača.

  Krenite u kupovinu rano ujutro

  Jedan od trikova za najbolje razumevanje kako smanjiti potrošnju jeste razmišljanje o svakodnevnom životu zaposlenih. Budući da je manje ljudi u trgovinama rano ujutro, tada će zaposleni imati vremena i obaviti krugove po prodajnom mestu, pregledati zalihe i odrediti čemu će uskoro isteći rok trajanja.

  Ako slučajno budete u blizini u prvih nekoliko sati od otvaranja, bićete među prvima koji će te proizvode moći da kupe.

   

  Uz ove trikove za kupovinu možete uštedeti novac

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE