Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Obaveza Beograđana da spreče gradnju na Makišu, ostaće BEZ VODE“

  Hidrogeolog Branislav Božović izjavio je danas da je dužnost svih Beograđana da spreče aktuelnu vlast da na Makiškom polju gradi stambeno-poslovni kompleks od 4,5 miliona kvadrata i depo za metro.

  Gradnja na Makišu ostavlja Beograđane bez vode

  Božović je agenciji Beta kazao da će bilo kakva gradnja na izvorištima u Makiškom polju ostaviti Beograđane bez vode za piće.

  Pokret Ekološki ustanak organizovaće danas u podne na vodoizvorištu Makiš protest zbog početka izgradnje stanice za metro. Pokret je pozvao sve opozicione stranke koje „brane javni interes“, kao i sve organizacije civilnog društva i gradjane da se uključe u odbranu Makiša.

  „Svi institucionalni mehanizmi za odbranu Makiša su iscrpljeni. Vlast je odlučna u nameri da zarad milion kvadrata, a na štetu svih nas, otpočne gradnju na Makišu i time dovede do potpunog uništenja beogradskog vodoizvorišta“, saopštio je Ekološki ustanak.

  Hidrogeolog Božović, koji je godinama bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine, kaže da je Makiš jedino izvorište zdrave pijaće za grad Beograd koje je u funkciji već 130 godina i koje su decenijama održavali i unapredjivali najbolji evropski hidrolozi.

  „Obzirom da nije razvijeno novo izvorište, Beograd će ugrožavanjem Makiša sada doživeti katastrofu po zdravlje gradjana i budućih generacija. Izgradnjom naselja za 30.000 stanovnika sve fekalne vode će se ulivati u Makiško polje i narušiće se prirodno prečišćavanje podzemnih voda“, ocenio je on.

  Građani će plaćati sve veću cenu

  Zbog čestih zagađenja vode, dodao je Božović, stalno će rasti troškovi prečišćavanja vode koje će plaćati građani.

  „Ti troškovi mogu da nateraju gradsku vlast da privatizuje vodovod. Obaveza privatnog vlasnika ne bi bila briga o narodu već isključivo profit, što bi znatno uvećalo postojeću cenu vode“, kazao je hidrogeolog.

  Najavljujući sigurno zagađenje Makiškog izvorišta, Božović je rekao da u ekologiji ne postoji „smrtonosna doza“, već samo „dozirana smrt“.

  „Niko se neće otrovati ako popije pet čaša vode s neispravnog vodoizvorišta. Ali ako bude primoran da tu vodu pije na duži period, smrt je neizbežna. Iz tih razloga, gradnjom na Makiškom polju biće ugroženo zdravlje svih Beogradjana“, istakao je on.

  Zločin prema narodu

  Odluka gradskih vlasti da Makiško polje pretvori u veliko gradilište, naglasio je Božović, zločin je prema narodu.

  „Na Makišu se lomi stvar koja se tiče najozloglašenijeg uticaja profita na zdravlje ljudi. Beograđani moraju da odbrane i sačuvaju Makiš. Ne mogu da čekaju da to, umesto njih, uradi neko drugi. Odbrana Makiša je za Beograd pitanje života i smrti“, kazao je Božović.

  Po njegovim rečima, izgradnja metroa u Beogradu se razmatra već decenijama, ali da nikada nije bila u opticaju gradnja početne stanice na Makiškom polju.

  „Na Makišu nema naselja, a da li će se i kada podići naselje od više hiljada stanova je neizvesno. Mnogo je izvesnije da će Beograđani tu gradnju sprečiti. U svakom slučaju vlast nekontrolisano troši veliki novac iz budžeta, jer je u pozadini ovog projekta isključivo lični profit“, zaključio je Božović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Timotić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE