O novcu: Do tridesete bi trebalo da prestanete sebe da zavaravate sa ovih 5 stvari

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  O novcu: Do tridesete bi trebalo da prestanete sebe da zavaravate sa ovih 5 stvari

  Uvek ćete praviti greške kada je reč o novcu, ali do svoje 30 godine bi trebalo da ste rešili većinu nepromišljenih navika u vezi sa trošenjem novca koje ste stekli u svojim dvadesetim.

  Dok većina nas zna šta je potrebno za uspeh, krici smo za neprestane laži o stanju naših finansija. A, ne želimo da nas te laži sputavaju da napredujemo i ne dostignemo novčano blagostanje. Zbog toga je potrebno otarasiti se ovih pet navika do svoje tridesete godine.

  1. Sve dok je plata dobra je sasvim u redu da mrzim svoj posao

  bes_pixabayTržište rada možda nije ono što je bilo, ali do svoje tridesete godine niko ne bi trebalo da se zadržava na poslu koji im stvara stres i izaziva nezadovoljstvo životom. Nekada samo morate da kažete “ne” i da skupite hrabrosti da date otkaz.

  Bili smo inspirisani jednom mladom ženom koja je pisala o svom iskustvu. Naime, ona je napustila dobar posao na Vol Stritu sa četrnaestočasovnim radnim vremenom koji ju je fizički i mentalno iscrpljivao.

  “Već nekoliko meseci sam na novom poslu, a moj život je već bogatiji. Zadovoljno dišem, smejem se, zdravije se hranim i pozitivnija sam o budućnosti,” napisala je.

  “Na ovom poslu zarađujem oko 30 odsto manje, ali to ne doživljavam kao žrtvu.”

  1. Ako ne razmišljam o tome, moje finansije će se same srediti.

  kinez, spavanje, san_pixabayJedna od najgorih stvari koje možete uraditi u svojim ranim dvadesetim je da ignorišete finansijske probleme kada se pojave.

  Proverite svoj bankovni račun, bez obzira koliko se plašite cifre koja bi vam mogla zadati glavobolju. Ako ste švorc, trebalo bi da imate uvida u to koliko će to stanje trajati i da napravite plan jer se samo tako stvari rešavaju.

  1. Oženiću se / udaću se, jer tako treba

  venčanje, brak, burma_pixabayStajanje na ludi kamen do tridesete godine je sada već postao trend, ali je i dalje malo ljudi koji zaista mogu da priušte da plate prosečno srpsko venčanje.

  Zašto biste ulazili u nešto što bi trebalo da traje ceo život sa nečim što će samo izazvati stres i svađe oko toga kako ćete vratiti dugove? Ako ste zaista zaljubljeni i mislite da ste našli pravog partnera, bićete zajedno i u vreme kada ćete moći oboje da “ finansijski pregurate” troškove svadbe.

  “Impulsivnost generalno je tipična za mlađe ljude, bilo da je to impulsivna odluka da kupite kola, odete na odmor ili čak stupite u brak sa pogrešnom osobom” ističe finansijski planer Majkl Igan. “To je veoma važno. Morate biti sigurni u vašeg suprižnika, u to da ćete zaista provesti život sa njima i da oni imaju isti pogled na novac kao i vi.” Zbog toga je o finansijama važno govoriti pre braka.

  1. Ako mi odobre kredit to znači da mogu da ga vratim

  kredit_pixMožda će doći vreme kada će se vaš kreditni limit udvostručiti ili, čak, i učetvorostručiti, posebno ako ste već nekoliko godina vredno vraćali svaki svoj kredit.

  Ako se vaš kreditni limit poveća, verovatno ste ga i zaradili, ali nemojte gristi više nego što možete da sažvaćete i budite oprezni. Bez obzira koliki je vaš kreditni limit, to ne mora da znači da ga možete koristiiti. Važno je poznavati sopstvene granice. Ne dozvolite da vam neko drugi priča koliko vam je potrebno.

  1. Nisam uspeo jer zarađujem manje od svojih vršnjaka.

  novac_vreme_pixPostoji nešto što se zove “zdrava konkurencija”, ali svakodnevni osećaj da morate da nadmašite vase vršnjake u putu ka poslovnom uspehu je vodič za nesrećan život.

  Dalje, bežite od “akrepa životnog stila”. Kejti Bruer, finansijski planer, za Biznis insajder kaže da je “Nekad teško kada u tridesetim i četrdesetim godinama počnete da viđate sve svoje prijatelje da kupuju lepše kuće, stanove, kola i sve što možete da se zapitate zašto vi niste na njihovom mestu.”

  Učinite sebi uslugu i usmerite se na sopstveni put, a ne na živote vaših prijatelja.

   

  Izvor: BIZLife, Bussines Insider

  Foto: Youtubeprintscreen, Pixabay

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • V.1992.

   Odlican tekst. Mada bih pre rekao da se ovo odnosi na mlade ljude u SAD, jer oni u dvadesetim godinama pocinju da zaradjuju velike svote novca, dok u Srbiji mladi pocinju sa 300-400e i ostaju sa tim platama dugo godina. Sa takvim primanjima oni mogu samo da sastavljaju kraj sa krajem a ne da razmisljaju o tome kako ce osloboditi navika trosenja novca. Jer trosak za pastetu, hleb i jogurt je tesko smanjiti na samo hleb. Dok sam ovde, da napisem da je sramota za pocetne plate u Srbiji za mlade sa master diplomom, toliko.

   • Mlad momak iz Srbije

    Šta ti znaš o mladima u USA i ko je tebi rekao da oni zaradjuju velike svote novca u dvadesetim godinima? Komentar ti je jadan kao i ta tvoja master diploma.

  • Smeško

   Ko je pametan i sposoban on nadje način da zaradi pare. A nesposobnjakovići i dangubići traže krivce u svemu i prave poredjenja sa nekim tamo mladima u Americi. Stil života je svuda isti. Ili znas da ga živiš ili ne znaš.

  • Cnesa

   Slažem se sa komentarom "Smeško" u potpunosti a uz maximalno uvažavanje onih koji žele i završe fakultete... - se neslažem sa njihovom ovde od većeg dela takvih prihvaćenom tezom i objašnjavanjem - po kojem njih obrazovane neko društvo ili država treba da plate onako kako bi oni sebi i njihova mama njima želeli /a jer su otprilike dobro odgovarali nekad o amebama - nego AKO znaju da nešto znaju to unovče na kreativniji način od većine pa tim iznađenim načinom pomognu sebi i nekom ili većini manje obrazovanim od njih! Zadivite poslodavca uspehom, tražite bonuse i ostvarite ih, kreirajte nove pristupe... a ne da čekate da diplomu jer je imate neko plati jer ste bili vredni samo da je ostvarite!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE