NYT: Crna Gora se obavezala da će ISKORENITI ŠVERC cigareta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NYT: Crna Gora se obavezala da će ISKORENITI ŠVERC cigareta

  Crna Gora se obavezala da će iskoreniti šverc cigareta, pošto su brojni novinari ubijeni u pokušaju otkrivanja krijumčara koji su delovali uz prikriveni blagoslov SAD, ocenio je Njujork tajms (The New York Times NYT).

  “Dug je spisak novinara koji su izgubili život, kao i kriminalaca umešanih u ilegalnu trgovinu cigaretama koja, uz prikriveni blagoslov SAD, predstavlja veliku industriju za Crnu Goru od balkanskih ratova devedesetih godina”, ocenio je list u izdanju od utorka i dodao da sada Crna Gora govori da je odlučna u nameri da iskoreni taj šverc.

  NYT je u članku “Crna Gora se obavezala da će iskoreniti smrtonosnu trgovinu: krijumčarenje cigareta”, preneo izjavu potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji je nedavno rekao da su svi znali šta se dešava, ali niko nije hteo da se dotakne te teme.

  List navodi da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete i prave i falsifikovane, uskladištene u jadranskoj luci Bar transportovane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikovane dokumente.

  Slobodna zona Bara, poput sličnih područja u Dubaiju i drugim lukama, prvobitno je trebalo da postane centar za pretovar bez dugotrajne carinske procedure za robu namenjenu za dalji transport. Umesto toga, ta luka je postala utočište krijumčara.

  Jedan od razloga zašto je šverc cigareta toliko dugo opstao bio je taj što ga je štitio, pa čak i kontrolisao dugogodišnji lider zemlje Milo Đukanović.

  List opisuje politički put Đukanovića, navodeći da je bio jedno vreme saveznik predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića pre nego što se okrenuo protiv njega, a kasnije miljenik Zapada, posebno blizak sa SAD.

  Njujork tajms je preneo izjavu bivšeg američkog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Vilijama Montgomerija, koji je rekao da su SAD “okretale glavu i odlučile da ne vide šverc”.

  “Svi su znali šta se dešava, ali mi smo to dozvolili jer je to donelo novac koji je Đukanoviću bio potreban protiv Miloševića”, rekao je bivši ambasador.

  Američki list prenosi da su SAD bile više fokusirane na trgovinu drogom, što je još jedan veliki problem u Crnoj Gori, nego na šverc cigareta. A izgubljeni poreski prihod pogodio je Evropu, a ne SAD, dodao je list.

  Pozivajući se na članak hrvatskog Nacionala iz 2001, Njujork tajms je naveo da je Đukanović prikupio 65 miliona dolara od šverca cigareta i naložio ubistva saradnika tog lista. Dodaje se da su hrvatski novinar Ivo Pukanić i njegov saradnik kasnije ubijeni u Zagrebu.

  Montgomeri je izrazio uverenje da su ubistva, koja nikada nisu verodostojno rešena, delo “duvanske mafije”, preneo je NYT i dodao da je ubijen je i crnogorski novinar Duško Jovanović koji je pisao o tom švercu.

  Njujork tajms je preneo delove izveštaja Evropske unije o napretku Crne Gore u kojem se navodi koliko je cigareta zaplenjeno, ali se traže i čvršće akcije “za uklanjanje sistemskih nedostataka u slobodnoj zoni” luke Bar.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE