Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novozelanđani od sada mogu da traže pomoć pri UMIRANJU

  Na Novom Zelandu stupio je na snagu zakon o eutanaziji, koji se zvanično zove Zakon o izboru kraja života. Asistirano samoubistvo moći će da traži svaka terminalno bolesna osoba, kojoj je ostalo manje od šest meseci života.

  Oktobra 2020. godine dve trećine (65,1 odsto) Novozelanđana glasalo je na referendumu za usvajanje Zakona o izboru kraja života.

  Dva lekara moraju da se slože da je pacijent dobro obavešten i da su ispunjeni drugi zakonski kriterijumi, a pravo će imati samo osoba sa terminalnom bolešću kojoj je preostalo manje od šest meseci života.

  Stranka ACT, koja je predložila zakon o eutanaziji u novozelandskom parlamentu, rekla je da on pruža izbor, kontrolu i saosećanje za one koji pate.

  S druge strane, pojedini smatraju da je time samo pojačana nejednakost, uz bojazan da bi se pomoć pri umiranju mogla iskoristiti za uštedu troškova zdravstvene zaštite i pogoršanje diskriminacije manjinskih Maora i stanovnika pacifičkih ostrva.

  Još nije jasno koliko Novozelanđana može da zatraži pomoć pri umiranju, ali tamošnje Ministarstvo zdravlja procenjuje da bi se do 950 ljudi moglo prijaviti svake godine, a do 350 bi dobilo dozvolu da to i učini.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE