Novina najtežeg talasa do sada: Žene VIŠE OBOLJEVAJU od korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novina najtežeg talasa do sada: Žene VIŠE OBOLJEVAJU od korone

  Ovaj talas korone možda je i najteži od svih prethodnih, a ono što je novo i drugačije, to je da je ženski pol više zastupljen posledih par meseci nego što je to bilo u prethodnoj godini, izjavio je anesteziolog Dejan Marković, načelnik Jedinica za intenzivno lečenje u Kovid bolnici u Batajnici.

  Kako je dodao, ranije smo imali 80 odsto muškaraca, a sada je otprilike skoro pola-pola.

  Prema njegovim rečima, sada se kod nekih pacijenata mnogo brže komplikuje situacija i  već drugi, treći dan od pojave simptoma oni moraju da budu hospitalizovani.

  “U celoj bolnici ima blizu 900 bolesnika, a u jedinici intenzivnog lečenja najtežih bolesnika ima negde oko 90. U svakom trenutku još negde oko pet odsto ležećih bolesnika se pogorša u toku 24 sata, tako da je stalna fluktuacija između poluintenzivnih nega i intenzivnog lečenja“, rekao je Marković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

  Istakao je da je najmlađi pacijent u jedinici intenzivnog lečenja 1983. godište, a najstariji ima 89 godina.

  “Na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji je između 50 i 60 bolesnika i još negde oko 30 bolesnika koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Pokušavamo da izbegnemo invanzivnu mehaničku ventilaciju ili su u procesu oporavka tj. odvajanja od invazivne mehaničke ventilacije”, objasnio je Marković.

  Poslednje dve nedelje u Batajnici svakodnevno ima oko 90 prijema. Marković ističe da je u decembru bio težak trenutak kada je počela sa radom bolnica i da su u kratkom periodu imali prijem velikog broja pacijenata, ali da je taj broj bio upola manji nego što je danas.

  “Možda najteži talas od svih prethodnih”

  Naglasio je da su zbog povećanja broja pacijenata koji su na bolničkom lečenju zatražili pomoć osoblja iz drugih zdravstvenih ustanova.

  “Juče nam je stigla pomoć srednjeg medicinskog kadra sa Kosova, tako da su zaista uključeni i centralna Srbija, Kosovo i Vojvodina. Svi dolaze da nam pomažu ne bi li se izborili sa ovim talasom koji je poprilično težak i možda najteži od svih prethodnih”, naveo je Marković.

  Marković je uputio i poruku svima koji ne veruju da virus postoji.

  “Ljudi, virus postoji i može da ubije. Ne bira godište. Nije vreme ni da skinemo maske dok se ne vakcnišemo, revakcinišemo, sačekamo da prođe taj period. Ukoliko sve to ispoštujemo, ja se iskreno nadam da bismo možda mogli, ali bojim se tek sa jeseni da imamo neku normalniju situaciju”, zaključio je Marković.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE