
Novi zakon u Španiji: Restorani će od sada morati da urade i OVO za goste
Španija planira da uvede zakon kojim bi restorani i kafići gostima bili primorani da dele „pakete za poneti“, u okviru planova za suzbijanje otpada, uz novčane kazne od skoro 60.000 evra za vlasnike koji bacaju hranu.
Vlada je usvojila nacrt zakona, sličan postojećem u zakonodavstvu u Francuskoj i Italiji, za smanjenje 1.3 miliona tona hrane i pića koje se bacaju u Španiji svake godine.

Konobar, restoran (Pixels)
„Instrument za sprečavanje rasipništva“
„Ovo je pionirski pravni instrument za sprečavanje rasipništva u prehrambenom lancu, od proizvođača do potrošača, što dovodi do finansijskih gubitaka i utiče na okolinu“ rekao je ministar hrane Luis Planas nakon sastanka vlade.
„U svetu u kojem, nažalost, još uvek postoje glad i pothranjenost, to su stvari koje opterećuju svačiju savest“, dodao je.
Prema novom zakonu, i supermarketi i restorani moraće pronaći načine za distribuciju ostataka hrane nevladinim organizacijama i bankama hrane.
U slučajevima kada je, na primer, voće postalo prezrelo za prodaju, mora se koristiti za izradu džemova ili sokova, a u slučajevima kada više nije prikladno za ljudsku prehranu, mora se koristiti za hranu za životinje ili kompostirati.

Burger, brza hrana (Pixabay)
EU do 2030. mora smanjiti otpad hrane
Kako bi izbegli otpad, restorani će takođe morati osigurati kupcima besplatne kontejnere da odnesu kući svoje ostatke, što je praksa koja je neuobičajena u Španiji.
Druge zemlje poput Italije i Francuske već su posljednjih godina usvojile zakone koji ciljaju na sprečavanje bacanja hrane, piše Dejli Mejl.
U skladu s ciljevima koje su postavile Ujedinjene nacije, Evropska unija se obavezala da će do 2030. smanjiti otpad hrane koji stvaraju kompanije i potrošači.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay/Pixels