Novi uslovi od naredne godine - žene će raditi JOŠ DUŽE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi uslovi od naredne godine – žene će raditi JOŠ DUŽE

  Kraj godine vreme je i kada PIO fondu obično stiže više zahteva za penzionisanje, pre svega žena, jer se svake naredne godine do 2032., za njih pomera starosna granica.

  Od 1. januara 2022. godine počeće da važe nova pravila za penzionisanje žena, ali i prevremenom penzionisanju muškaraca.

  Uslovi za odlazak muškaraca u redovnu penziju ostaje nepromenjen.

  Koji su novi uslovi za žene?

  Sledeće kalendarske godine, će žene moći da idu u starosnu penziju sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini.

  Potreban broj godina radnog staža ostaje isti – minimum 15 godina.

  Uslovi za odlazak u starosnu penziju za muškarce ostaju isti, te će sledeće godine za njih biti sve po starom, što znači 65 godina života i 15 godina radnog staža.

  Granica za prevremenu penziju menja se i za žene i muškarce

  Kada je u pitanju pitanju prevremena penzija, od naredne godine se granica za odlazak pomera i za žene i za muškarce.

  Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Sledeće godine će moći da idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci.

  Uslov za žene, ove godine bio je 58 godina i četiri meseca. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža.

  Za sledeću godinu uslovi su drugačiji- biće potrebno da ispune 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina.

  Ono što je isto i za žene i muškarce je pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost.

  Uslov je, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

  Prevremena penzija znači i umanjenje iznosa za 0, 34 odsto za svaki mesec

  Inače, prevremena penzija podrazumeva umanjenje iznosa za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,24 odsto od ukupne penzije.

  Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine i od tada se starosna granica za žene pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

  Isti uslovi za oba pola od 2032. godine

  To će inače važiti sve do 2032. godine, kada će žene ići u penziju sa 65 godina, kao i muškarci.

  Mnoge zemlje u okruženju su menjale zakone i njihovi građani će moći u penziju sa 67 godina, a Finska i Velika Britanija povećavaju granicu na 68.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Dragan Gojić

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tara

   Mislim da je najbolje da se penzije ukinu jer je ovo vic. Niti su ljudi sposobniji što su stariji niti su penzije veće pa da ima smisla. Bitno je da se političari penzionišu dok su na funkciji - već tada ništa ne rade.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE