Novi Sad tužio tri firme koje povezuje kontroverzni biznismen

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad tužio tri firme koje povezuje kontroverzni biznismen

  Grad Novi Sad tužio je kompanije Dunav grupa, Dunav grupa agregati i DMB Shipping i traži u parničnom postupku više od 1,4 milijarde dinara, piše portal 021.rs.

  Tužena preduzeća povezuje kontroverzni biznismen Dušan Borovica, koji je u novembru prošle godine nepravnosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog sumnji na malverzacije u Razvojnoj banci Vojvodine.

  Vlasnik 100 odsto akcija u Dunav grupa agregati je Dunav grupa DOO, koje prema podacima Agencije za privredne registre zastupa Dušan Borovica. DMB Shipping je u vlasništvu Marije Mesarović, čiji rukovodioci su u poslovno-privatnoj povezanosti sa Dušanom Borovicom.

  Gradska poreska uprava tužila je tri preduzeća 13. januara, a sva tri preduzeća odgovorila su na tužbu do 23. februara.

  “Pravni osnov podnošenja tužbe protiv tuženih radi poništaja ugovora je zaštita imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada sa ciljem naplate priznatog potraživanja nadležne Gradske poreske uprave. U navedenoj pravnoj stvari Gradska poreska uprava bila je stečani poverilac u postupku koji se vodio pred privrednim sudom u Novom Sadu”, navodi se u odgovoru grada.

  Dodali su da je tužba “proizašla iz stečajnog postupka koji se vodio protiv Dunav grupa agregati i vezana je isključivo za potraživanje gradske poreske uprave od ovog dužnika”.

  Prema saznanjima 021.rs, Gradsko pravobranilaštvo spornim nalazi jedan ugovor o hipoteci nad brodom, kao i ugovor o ustanovljenju hipoteke, oba iz 2018. godine, koji uključuju DMB Shipping sa jedne i Dunav grupu, odnosno Dunav grupu agregati sa druge strane.

  Više brodova koji su pripadali Dunav grupi agregati završilo je u vlasništvu kompanije Marije Mesarović.

  Novi Sad i dalje potražuje oko 800 miliona dinara od preduzeća Borovica transport, koje nikada nije izvelo radove na Bulevaru Evrope u Novom Sadu.

  Sud je presudio u korist grada, ali je pre toga, 2013. godine, doneta odluka kojom se Borovica transportu zabranjuje da do okončanja postupka raspolaže određenim nekretninama u Rumi. Nakon što je presuda postala pravnosnažna, grad nije iskoristio priliku da iskaže pravnosnažnost u pravom trenutku.

  U martu prošle godine Borovica transport oglašen je na prodaju, a procenjena vrednost ove kompanije bila je veća od 144,8 miliona dinara. Kao jedini zainteresovani učesnik javne prodaje javio se DMB Shipping, koji je kupio preduzeće po upola manjoj ceni.

   

  Izvor: Beta, 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE