Novi Sad preuzeo titulu Evropske prestonice kulture

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad preuzeo titulu Evropske prestonice kulture

  Titula Evropske prestonice kulture predata je Novom Sadu, Ešu iz Luksemburga i litvanskom Kaunasu, gradovima koji će biti njeni nosioci 2022. godine, saopštila je Fondacija Novi Sad-Evropska prestonica kulture.

  Titulu su u petak uveče predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija je, usled pandemije koronavirusa, bila organizovana onlajn, odnosno emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4.

  “Naša krilatica ‘Za nove mostove’ proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate”, rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

  Novi Sad je trebalo da bude Evropska prestonica kulture ove godine, ali je sve odloženo za 2022. godinu, zbog pandemije kovid-19.

  Svečana ceremonija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, dok će zatvaranje biti održano 31. decembra 2022. godine.

  Novi Sad je prvi grad koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture, a da je iz zemlje koja nije članica Evropske unije, već iz zemlje-kandidata za članstvo u EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE