Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad plaća STOTINE MILIONA dinara za sudske presude

  Gradsko veće Novog Sada je predložilo izmene Programa uređenja građevinskog zemljišta, tako da se više od 300 miliona dinara prebaci za plaćanje sudskih odluka.

  Kako se 021.rs uverio uvidom u izmene Programa koje idu na sednicu Skupštine grada u utorak 19. oktobra, Uprava za građevinsko zemljište i investicije će ukupno na raspolaganju imati u 2021. godini 7,3 milijarde, što je za 113 miliona dinara manje nego što je ranije planirano.

  Iako ukupna suma planirana za investicije nije značajno umanjena i najveći poslovi će se evidentno realizaovati do kraja godine, vidljivo je da je moralo da se odustane od nekih poslova i da se novac preusmeri za plaćanje uglavnom sudskih presuda na osnovu imovinsko-pravnih sporova UGIZ, koji je naslednih ZIG, kao i Grada Novog Sada.

  Konkretno, najveća promena u okviru Programa uređenja građevinskog zemljišta je u delu namenjenom za pribavljanje zemljišta i tu su sredstva skoro prepolovljenja, jer su umanjena za 302 miliona i sada iznose 463,6 miliona.

  Navedeno je da se suma umaljila jer je deo vlasnika parcela namenjenih za eksproprijaciju nije pristao na ponuđene cene i sada se vode postupci pred sudom (Gradsko groblje, Bocke, Šafarikova i drugo), a za deo postupaka čeka se na rešenja katastra (javna garaža u Šafarikovoj, produžetak Anđe Ranković, blok Bate Brkića, produžetak Jovana Dučića i drugo).

  Verovatno je da se onda taj novac neće upotrebiti do kraja godine, te je prebačen za druge namene, što je plaćanje sudskih odluka.

  Ovaj novac se tako preusmerava za plaćanje rešenja sudova i povećava sa 850 miliona, na preko 1,1 milijardu dinara. UGZI navodi da je predviđena suma za ovu godinu gotovo utrošena i da se radi o pravosnažnim presudama u predmetima za isplatu naknade za eksproprisano zemljište.

  Novi Sad već nekoliko godina plaća stotine miliona dinara po ovim presudama, među kojima se ne mali broj odnosi na zemljište koje je ekspropisano pre više decenija u vreme SFRJ. Mada Grad tvrdi da nema osnova za isplate, sud u skoro svakom slučaju presuđuje u korist tužioca.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE