Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi put, drugi put, plati reket

  Kad izvršitelji u Srbiji prodaju nečiji stan, često se pojavljuju kriminalci koji mu veštački dižu cenu – osim ako ne platite reket. Novinar i kolumnista DW Dragoslav Dedović zabeležio je jedan takav pokušaj iznude.

  Trebalo je da znam o kakvom se tipu radi kada sam se kroz usko dvorište provlačio pored džipa. Мa šta džipа, tenka! Taj monstrum košta nekoliko desetina hiljada evra. Ili je njegov, ili nekog njegovog „poslovnog partnera“.

  Оvaj čovek je do pre dve godine bio sudija. A potom je postao privatni preduzetnik u oblasti pravosudnih radova – izvršitelj.

  Zna se šta se u Srbiji misli o izvršiteljima. Jedan od njih je na Dorćolu izbacio staricu i njenog teško bolesnog sina na ulicu iz stana koji je vredan 70.000 evra zbog duga od 6.000 evra. Stan je prodat za 28.000 evra. Nekome ko je blizak izvršitelju?

  Ali ja nisam rob predrasuda. Ovaj čovek kome idem na zakazan razgovor trebalo bi da bude plaćen da poštuje i sprovodi zakon.

  Sestre po oružju

  Nakon decenije uzaludnih pokušaja da se dogovori sa sestrom o majčinom stanu, te nakon sudske odluke o javnoj prodaji tog stana i deobi novca – presude koja je spavala dubokim snom u nekoj fioci lokalnog suda – L. je odlučila da pokrene aukciju. A ja je, kao partner, pratim i podržavam.

  Potražili smo advokata koji će je zastupati. U istoj zgradi gde je advokatska kancelarija, u varoši na jugu Srbije, bio je i izvršitelj, bivši sudija.

  Advokatica nas je lepo pripremila. Trebalo je samo uplatiti 26.000 dinara na račun izvršitelja. Potom će on o svemu da se pobrine. Danas idemo njemu da saznamo šta je to sve. Taj čovek je mnogo ličio na vlasnika tabloida koji stalno iskače pred kamere bulevarske televizije da bi izgovarao drske laži. Ali kao što rekoh, nisam sklon predrasudama. Nije čovek kriv što liči na moralnu nakazu.

  Izvršitelj nam je sve objasnio. Javna prodaja se sada zove elektronska aukcija. Od septembra ove godine je u zemlji Srbiji obavezna. Samo se prijavimo na sajt eAukcija i sledimo uputstva. On se nije prijavljivao, pa ne zna da nam objasni.

  Zašto je obavezna elektronska aukcija? Nekako bi mi draže bilo da vidim čiku sa čekićem – kao na filmu – koji uzvikuje: „Prvi put, drugi put, prodato!“

  Izvršitelj kaže da su se ranije, pred aukciju uživo, pojavljivali sumnjivi tipovi, koji su iznuđivali pare od učesnika. Ako neko ko hoće da kupi još pola svog stana, jer u njemu živi, a želi da izbegne prekomerno podizanje cene na javnoj prodaji – onda mora da plati sumnjivim tipovima da ne učestvuju u javnoj prodaji. Elektronska aukcija to sprečava, rekao je bivši sudija, a sadašnji privatnik.

  Ko je ovaj čovek?

  Pre sastanka sam pogledao sajt koji nudi podatke o poslovanju privatnih preduzeća. Ovaj pravosudni privatnik je prošle godine za vreme pandemije usedmostručio broj zaposlenih. Obrtom je dogurao do pola miliona evra, a u firmi je kao kapital ostalo – 220.000 evra. Naš izvršitelj očito ne može da se odbrani od izvršavanja.

  To je odgovor otkud džip u dvorištu. Njegov ili neke njegove platežne mušterije. To je i odgovor na pitanje zašto izvršitelji rade to što rade – obavljaju grube poslove za pravosuđe. Isplati se.

  Nezgodno je što Gugl sve pamti. Ukucam li ime našeg izvršitelja, pojavi se, između ostalog, tekst jednog južnog portala u kojem se kaže da je izvršitelj u bivšem životu kao sudija odbio da zaustavi oduzimanje jednog stana i njegovu javnu prodaju. I to iako su građani koji su godinama živeli u stanu imali uredni kupoprodajni ugovor i sudsku odluku da stan pripada njima.

  Pošto su investitori bili prevaranti, i stan prodali više puta, stanari su izbačeni iz stana jer su pravi vlasnici – investitori. Izgleda da je naš izvršitelj i u svom bivšem, sudijskom životu, bio na strani svoje privatničke budućnosti. Ali novinari svašta pišu, ne treba verovati baš svemu što se objavi.

  Nastavak priče DW pročitajte OVDE.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE