"Nove mere neće biti dovoljne, nisu bile ni prošlonedeljne"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Nove mere neće biti dovoljne, nisu bile ni prošlonedeljne”

  Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon ocenio je da će delimično zatvaranje preko vikenda imati efekta na suzbijanje epidemije, ali je istovremeno priznao da to neće biti dovoljno. On je objasnio da će se o tome šta dalje Krizni štab raspravljati na sednici u utorak.

  “Mislim da će ta dva dana imati efekat, ali neće biti dovoljno. To je ono što ja lično mislim. U svakom slučaju bolje je i to pošto je u drugom slučaju prirodni proces zaraževanja koji ne možemo dozvoliti. Moramo jasno da pokažemo da nećemo pustiti potpuno prirodni proces. Pošto nema drugog načina koji je prihvaljiv za ceo Krizni štab, mi smo ovo prihvatili kao neku crvenu liniju u ovom trenutku” odgovorio je Kon na pitanje da li će dva dana zaključavanja uz činjenicu da u ponedeljak sve normalno radi imati nekog efekta, piše Nova.

  On je naveo da će “mediciniski deo štaba nastaviti da se bori i dalje da bude što manje bude kontakata i da se što više utiče na smanjenje i zaražavanje”.

  “Mi i dalje imamo mere, imamo zabranu okupljanja preko pet ljudi, sat što se to nedovoljno provodi. Maksimalno se pojačava kontrola i biće posebno pojačane” naveo je i istakao da pojačane kontrole počinju da daju rezultate.

  I prošlonedeljne mere bile nedovoljne

  “Očekujem da vidimo da li će brojevi i dalje rasti ili će se zadržati na nekom nivou, ili ono što bismo najviše voleli, da počnu da padaju. To neće padati od ovog vikenda, nego eventualno od mera prošlog vikenda, koje su isto bile nedovoljne” naglasio je on.

  Kon je priznao da je “na sednici Kriznog štaba bilo razmene mišljenja, ponekad energične, ali je istakao da je odluka koju prenosi odluka celog Štaba, ne samo medicinskog dela”.

  Upitan da objasni kako je politički deo štaba obrazložio zbog čega neće uslišiti predloge medicinskog dela, kada je i on sam rekao da zatvaranje kafića i restorana nema alternativu, Kon je odgovorio:

  “Nema tu obrazloženja, ovo su odluke. Šta je bilo iza vrata, ostavljam za taj događaj. Bilo je razmene mišljenja, energičnih ponekad, a rezultat je ovo što prenosim”.

  U Štabu do kraja epidemije

  Na pitanje da li je bilo nesporazuma, Kon je rekao da kako god to neko shvata, kao nesporazume, razmenu mišljenja ili konflikte, ali da su svi, ceo štab na istom zadatku.

  Kon je istakao da je činjenica da poslednja četiri dana nema povećanja broja zaraženih iz dana u dan, iako su brojevi na ogromnoj “visini” od oko 4.000.

  “To je jedan od razloga zašto je svaka mera koja sprečava kontakte, makar i na kratko, iako nije opšte dovoljna i teško da će moći da se brani, ali bolje nego da nemamo nikakve mere”, rekao je Kon.

  Na pitanje da li će podneti ostavku ili preduzeti odgovornost ako današnje mere ne daju rezultete, Kon je rekao da on odgovornost neprekidno nosi, čim je u štabu, u kojem će ostati do kraja epidemije.

  Krizni štab je odlučio danas da zbog Zadušnica u subotu sve radi do 12 sati,  a da posle toga do ponedeljka u 6 ujutru, rade semo prehrambene radnje, pumpe, apoteke i dostava hrane.

  NOVE MERE: Sve radi do subote u 12h, posle samo prodavnice i apoteke

  Izvor: Nova.rs

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE