Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVE MERE: Krizni štab bez izjava, objava mera posle 15h

  Sednica Kriznog štaba, koja je počela jutros oko osam sati, završena je, ali javnosti se nije obratio niko. Umesto toga, rečeno je da će sve odluke biti saopštene danas u 15 časova na konferenciji za medije.

  Mediji spekulišu da će postojeće mere ostati na snazi, a da će od ponedeljka radno vreme bioskopa i pozorišta biti produženo do 21h.

  Moguće je da će doći do promene radnog vremena kafića, restorana i tržnih centara, a kada je to u pitanju, medicinski i ekonomski deo Kriznog štaba nalaze se na različitim polovima, pisali su mediji.

  Prema dosadašnjim restriktivnim merama, koje su prvobitno važile do 15. decembra, ugostiteljski objekti, tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, objekti iz oblasti sporta i rekreacije radili su od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova, dok vikendom uopšte nisu smeli da rade.

  Dr Kon: Nema šanse

  Komentarišući potencijalno popuštanje mera za vikend epidemiolog Kon imao je nedvosmislen odgovor.

  „Mislim da su to dobre želje i namere, ali mislim da nema šanse. Nije lako ovo komunicirati i svako oseća težinu svake izgovorene reči. Treba da se spusti ta kriva dovoljno da bismo govorili o popuštanju mera… Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno. Mi sa pozicije lekara ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima i ne možemo da se saglasimo da je to važnije od čuvanja života„, rekao je Kon.

  Janković: Relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema

  Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da on, kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i smatra da relaksiranje mera ne bi moglo da bude tema sednice, jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava.

  Ističe da, kao građanin i stručnjak, tvrdi da nije vreme za okupljanje, a da će svoju slavu, Svetog Nikolu, provesti u najužem krugu porodice jer je hrišćanski brinuti za svoje i tuđe zdravlje.

  „Moramo da shvatimo da nekada postoje problemi koji zahtevaju kolektivno i individualno odricanje da bi se problem ublažio. Da je umesto pandemije taj problem požar, videli bismo više solidarnosti, ali zašto smo manje solidarni kada je u pitanju pandemija, to je pitanje za analizu“, rekao je Janković gostujući na TV Pink.

  Privreda za popuštanje mera

  Najavu mogućeg ublažavanja mera najavila je ove nedelje i premijerka Ana Brnabić koja je navela da je, primera radi, u frizerskim salonima mogućnost zaražavanja veoma mala, ali konačnu odluku će ipak doneti Krizni štab.

  Lično sam potpuno protiv zabrane kretanja i zatvaranja prodavnica i zanatskih radnji vikendom, jer ti građani moraju da zarađuju i hrane svoju decu. Na Kriznom štabu sam pričala o tome da li treba da ostavimo otvorena mesta na kojima nije tako veliki rizik od zaražavanja, kao što su mali frizerski saloni gde frizer i mušterija nose masku“, rekla je Ana Brnabić.

  Brnabić je navela da će zabrana biti uvedena ukoliko bude neophodna, ali je istakla da veruje u odgovornost pojedinca.

  „Ukoliko brojevi nastave da padaju, a to zavisi od svakoga od nas, mislim da ćemo moći bar vikendom do 14 časova, 15 časova da pustimo te ljude da rade“, izjavila je premijerka.

  Sa njom je saglasan i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  „Istraživanja koja je radila Privredna komora Srbije pokazuju da se zaraza koronom ne dešava u maloprodajnim objektima, jer se tamo poštuju mere, pa molim epidemiologe da bolje sagledaju gde se zaraza dešava i da se razmisli o eventualnom rasterećenju mera za mesta koja nisu toliko rizična“, rekao je Čadež i dodao da se zaraze najviše događaju na proslavama i velikim skupovima.

  Vesić: Apelovaćemo na Krizni štab da i ugostitelji rade vikendom

  Grad Beograd podržava predlog Privredne komore Srbije da se nađe način da vikendom rade maloprodajni objekti, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je dodao da isto važi i za ugostiteljske objekte, ali i za svu industriju „koja zavisi od maloprodaje i koja se nalazi u teškom stanju“.

  Apelovaćemo na članove Kriznog štaba da se nađe način za duže radno vreme maloprodajnih i ugostiteljskih objekata vikendom, makar kao i radnog dana. Imamo razumevanja za očuvanje javnog zdravlja, ali moramo, kao i uvek, da nađemo meru između očuvanja zdravlja građana i rada privrede. Ako privreda ne bude radila neće biti novca ni za čuvanje javnog zdravlja“, istakao je Vesić za Studio B.

  On je dodao da se vidi svetlo na kraju tunela, „veoma brzo ćemo imati vakcine i vratićemo se normalnom životu, zbog čega je važno da u predstojećim mesecima očuvamo privrednu aktivnost jednako kao i zdravlje ljudi.“

  „Republika Srbija je do sada više od šest milijardi evra dala privrednicima i građanima kako bi lakše preživeli sve posledice epidemije. Zato će stav Beograda za predstojeću sednicu Kriznog štaba biti podrška Privrednoj komori da se omogući rad vikendom, makar do 17 sati koliko je i radnim danima i to ne samo maloprodajnim objektima već i ugostiteljima“, kazao je Vesić.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE