Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova zaraza izazvala paniku u Vuhanu, opet stiže sa pijace

  Nakon što su kineske vlasti u ponedeljak saopštile da je jedan student u Vuhanu zaražen kolerom, sinoć je saopšteno da je isti soj bakterije koja uzrokuje tu zaraznu bolest pronađen kod kornjače na pijaci.

  Iako se infekcija kolerom kod studenta ne dovodi u vezu sa zaraženom kornjačom, zdravstvene vlasti su zatvorile štand na pijaci gde se prodaju kornjače s mekim oklopom. Ona je zatim dezinfikovana, te su testirani svi koji su bili u kontaktu s kornjačama.

  Iako nema čvrstih naznaka o izbijanju epidemije kolere u Vuhanu, građani su uznemireni o čemu najbolje govori činjenica da je mikroblog o toj temi na Vajbu, kineskom pandanu Tvitera, imao 200 miliona pregleda.

  „Uzmite lekciju iz kovida i požurite sa traženjem izvora kako biste osigurali dokaze!!!“ napisao je jedan korisnik Vajba.

  Šangaj

  Poreklo koronavirusa još uvek nepoznato

  Uznemirenost Kineza zbog kolere je razumljiva s obzirom na pandemiju koronavirusa koji je na svoj smrtonosni pohod po svetu krenuo upravo iz Vuhana gde su u decembru 2019. godine izbili prvi slučajevi bolesti kovid-19, a bili su povezani s pijacom Huanan.

  Ni nakon 2,5 godine od pojave novog koronavirusa njegovo poreklo nije do kraja razjašnjeno: vrlo je verovatno da je reč o prirodnoj evoluciji virusa čiji su se srodnici udomaćili u šišmišu, ali ne može se još uvek isključiti mogućnost da je SARS-CoV-2 slučajno „odlutao“ iz Vuhanskog instituta za virologiju (WIV).

  Što se tiče slučaja kolere, Univerzitet u Vuhanu je objavio da je 8. jula u bolnicu primljen student sa simptomima poput groznice, povraćanja i proliva. Student je od tada dva puta prebačen, svaki put u bolnicu višeg nivoa, i trenutno je u karantinu. Njemu je zatim dijagnostifikovan soj kolere 0139, piše Rojters.

  Dom u kojem je student boravio, kao i laboratorija u kojoj je radio, su zaključani, a njegovi bliski kontakti stavljeni su u karantin. Testirano je nekoliko stotina ljudi na fakultetu, baš kao i osoblje bolnica koje je bilo u kontaktu sa studentom. Svi su bili negativni pa su gradske vlasti Vuhana, grada s više od 11 miliona stanovnika, objavile da slučaj kolere kod studenta lokalnog fakulteta nije izazvao dalje infekcije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE