Nova pravila u Evropi: Kompanije da OBJAVE PLATE i žena i muškaraca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pravila u Evropi: Kompanije da OBJAVE PLATE i žena i muškaraca

  Evropska komisija namerava da uvede regulativu koja će od većih kompanija zahtevati da objave plate muškaraca i žena kako bi se smanjio finansijski jaz među polovima.

  Prema najavama stranih medija, Brisel bi trebalo da objavi niz obveznih mera s ciljem smanjenja nejednakosti u platama u EU i smanjena jaza u platama koji je 2018. iznosio 14,1 odsto u korist muškaraca.

  Od ostalih mera, kompanijama će biti zabranjeno da pitaju kandidata kolika im je prethodno bila plata.

  Predložena direktiva zahtevaće od svih 27 članica uvođenje strožih pravila o izveštavanju o platama u svim kompanijama koje imaju više od 250 zaposlenih.

  Svi radnici imaće pravo da znaju kolika je plata njihovih kolega

  Od ostalih mera, kompanijama će biti zabranjeno da pitaju  kolika je bila prethodna plata kandidata za posao, a zaposleni će imati i pravo na kompenzaciju u slučaju diskriminacije u primanjima.

  Direktiva se temelji na principu “jednaka plata za jednak posao”.

  Članice će morati da odluče kakvi će biti penali  kompanije u slučaju nepoštovanja regulative, a novčane kazne jedna su od opcija.

  Predloženi paket, koji još mora odobriti većina članica i Evropski parlament dolazi u trenutku kada je sve više pokazatelja da je pandemija snažnije negativno uticala na žene, najpre jer su zastupljenije u vrlo pogođenim sektorima ugostiteljstva i oblasti gerontologije.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE