Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova globalna pretnja – nestašice: Ovih sam proizvoda moglo bi nestati sa polica

  Pandemija kovida-19, rat u Ukrajini i niz drugih problema u životnoj sredini odgovorni su za poremećaje na globalnom tržištu. Osim što smo suočeni s poskupljenjima raznih proizvoda, svetu sada preti još jedan problem – nestašica.

  U nastavku pročitajte kojih EatThis je sastavio listu od osam proizvoda koji bi potencijalno mogli nestati sa svetskih polica.

  PIVO

  Ugljen dioksid jedan je od ključnih sastojaka u porizvodnji piva, a već godina je snabdevanje ovim gasom nestabilno. Osim toga, proizvođači piva dodatno se bore s tekućom nestašicom limenki od aluminijuma.

  SMRZNUTA PICA

  Ugljen dioksid takođe je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući smrznutu picu. Obično se koristi kao rashladno sredstvo za očuvanje ukusa i teksture smrznutih proizvoda tokom skladištenja i transporta. Osim toga, pomaže i u sprečavanju kvarljivosti hrane.

  Prema tome, proizvođači pice sočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva, a sve to moglo bi rezultirati nestašicom tih proizvoda.

  PROIZVODI OD PARADAJZA

  Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima đubriva zbog rata u Ukrajini.

  Svi ovi nepovoljni vremenski uslovi mogli bi na kraju dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi paradajza postanu manje dostupni. To uključuje kečap, sos za testeninu i slično.

  LEBLEBIJA

  Ljubitelji humusa trebalo bi da razmile o tome da popune svoje zalihe. Naime, preti nestašica leblebija – glavnog sastojka humusa – i mogao bi doživeti pad zaliha od čak 20 odsto.

  Rat u Ukrajini sprečio je useve i izvoz iz Rusije i Ukrajine – dve zemlje koje su značajni proizvođači leblebija. Australija i Meksiko takođe su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove useve. Istovremeno, potražnja za leblebijama i dalje raste.

  KUKURUZ

  Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje Pro Farmer Crop Tour, izviđači su ustanovili da su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padavina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine.

  Poljoprivrednici, kukuruz

  Poljoprivrednici, kukuruz (Pixabay)

  Nažalost, nedostatak kukuruza takođe znači moguću nestašicu mnogih omiljenih nusproizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

  MASLINOVO ULJE

  Veliki proizvođači maslonovog ulja, Španija i Italija, oporavljaju se od užasno teškog leta. Letnje temperature obarale su rekorde širom zapadne Evrope i zavladala je velika suša. Analitičari procenjuju da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španiji mogla pasti za 25 do 30 odsto u poređenju s prošlom godinom.

  Što se tiče Italije, analitičari prognoziraju pad proizvodnje maslinovog ulja između 20 i 30 odsto. Povrh vremenskih neprilika, rat u Ukrajini i problemi s lancem sanbdevanja dodatno su doprineli rastu cena maslinovog ulja.

  ČOKOLADA

  Moglo bi da ponestane i čokolade. Naime, proizvođač slatkiša Hershey objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaa. Istovremeno, potražnja je neverovatno porasla. Zanemareni su sezonski proizvodi kako bi se popunile police radnji i zadovoljila normalna svakodnevna potražnja.

  Čokolade

  Čokolade (Pixabay)

  ĆURETINA

  Stručnjaci predviđaju nadolazeću nestašicu ćuretine, prvenstveno zbog epidemije ptičjeg gripa koja je harala ove godine, navodi Eat this.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE