NOVA BRIGA na pomolu: Afrički soj preti vakcinisanima i Fajzerom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVA BRIGA na pomolu: Afrički soj preti vakcinisanima i Fajzerom

  Relativno agresivna varijanta koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi sposobna je da „probije“ zaštitnu barijeru vakcine za Kovid 19 koju su razvile kompanije Pfizer/BioNTech, pokazala je studija koja je objavljena u Izraelu.

  Izgleda da je mutacija južno afričkog soja efikasnija u zaobilaženju vakcine od originalnog soja kovida-19, kao i britanske varijante, saopštili su istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu. Proučavali su 400 ljudi koji su bili pozitivni na Covid-19, a vakcinisani više od dve nedelje pre toga.

  Južnoafrička varijanta, činila je oko jedan odsto svih slučajeva Covida-19.

  Međutim, među pacijentima koji su primili dve doze vakcine, stopa oboljevanja bila je osam puta veća nego kod nevakcinisanih.

  „To ukazuje na to da je vakcina Fajzer mnogo manje efikasna protiv južnoafričke mutacije u poređenju sa originalnim sojem koronavirusa i varijantom koja je prvi put identifikovana u Kentu“, objasnili su istraživači.

  Navode da su otkrili nesrazmerno veću stopu južnoafričke varijante među ljudima vakcinisanim drugom dozom, u poređenju sa nevakcinisanom grupom.

  „To znači da je južnoafrička varijanta u izvesnoj meri u stanju da probije zaštitu od vakcine “, potvrdio je Adi Stern sa Univerziteta u Tel Avivu.

  Iz kompanije Fajzer i BioNTech nisu bili dostupni za komentare, ali početkom aprila su saopštili da je njihova vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna u sprečavanju Kovida 19.

  Šta je pokazala Fajzerova studija?

  Studija Fajzera pokazala je da je u grupi od 800 dobrovoljaca u Južnoj Africi otkriveno devet slučajeva infekcije, a sve među učesnicima koji su dobili placebo.

  Od tih devet slučajeva, šest je bilo među osobama zaraženim južnoafričkom varijantom virusa.

  Iako rezultati studije mogu izazvati zabrinutost, prema Sternu je ohrabrujuća niska prevalencija soja iz Južne Afrike.

  „Čak i ako se južnoafrička varijanta probije kroz zaštitu od vakcine, ona se nije široko proširila među populacijom “, naglasio je on.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan MIljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE