Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Njet“ od 1. februara: Ruski odgovor na ograničenu cenu nafte

  Rusija će od 1. februara iduće godine zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste ograničenje cena tog ruskog energenta.

  Evropska unija, G7 i Australija su početkom decembra fiksirali cenu barela ruske nafte na 60 dolara.

  „Zabranjena je isporuka ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da ugovori za te isporuke direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma ograničenja cena. Utvrđena zabrana važi u svim fazama isporuka do krajnjeg kupca“, navodi se u uredbi koju je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

  Navodi se da dokument stupa na snagu 1. februara 2023. i važiće do 1. jula 2023. godine. Zabrana snabdevanja naftom utvrđena ovom uredbom primenjivaće se direktno od 1. februara, a zabrana isporuke ruskih naftnih derivata „od datuma koji odredi Vlada Ruske Federacije, ali ne ranije od dana kada uredba stupa na snagu“, navodi se u tekstu, prenosi ruska agencije TASS.

  Embargo na isporuku ruske nafte pomorskim putem u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra.

  Zemlje EU su se takođe dogovorile o podesivom plafonu cene ruske nafte koja se isporučuje morem na 60 dolara po barelu. Sličnu odluku donele su i zemlje G7 i Australija.

  Zapadne zemlje zabranile su svojim kompanijama da pružaju transportne, finansijske i osiguravajuće usluge tankerima koji prevoze naftu iz Rusije po ceni većoj od dogovorenog limita.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE