Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIŠTA konkretno ni posle dva sastanka radne grupe za Fijatove radnike

  Drugi sastanak radne grupe za radnike kragujevačkog Fijata završen je bez konkretnih rešenja, a pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak u Kragujevcu, preneli su agenciji Beta predstavnici sindikata te fabrike.

  Predstavnici sindikata i Fijatovih radnika su u vladi Srbije, na drugom sastanku, bili na pregovorima u okviru radne grupe za rešavanje pitanja oko socijalnog programa i odlaska radnika u inostranstvo.

  Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata FCA Saše Đorđevića, na drugom sastanku radne grupe pregovaralo se o radnicima iz takozvane „ranjive grupe“.

  Naveo je da su to oni koji treba da budu zaštićeni i da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024.

  Đorđević je rekao agenciji Beta da je predloženo da kategorija zaštićenih koje prepoznaje zakon bude proširena.

  Predlog je da se u toj grupi nađu i supružnici kako bi se omogućilo da jedan od njih ostane u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, a drugi da može da se opredeli za odlazak u inostranstvo ili za otpremninu.

  Fijat Screen

  Naznačeno je da zaštićeni treba budu i radnici koji se nalaze u procesu vantelesne oplodnje, kao i roditelji dece sa invaliditetom.

  On je rekao da nije pokrenuto pitanje visine otpremnine za Fijatove radnike, ali da će, kako je dodao, to svakako biti tema narednih sastanaka radne grupe.

  Prvog dana rada radne grupe, u četvrtak u Beogradu, predloženo je da radnici koji ne žele da idu u inostranstvo, sačekaju „na birou“ zaposlenje u drugim firmama udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca, a da za to vreme primaju minimalac.

  Miljkoviću se „ništa ne sviđa“

  Predstavnik Samostalnog sindikata Fijat Plastik, Zoran Miljković je za agenciju Beta ocenio da mu se „ništa ne sviđa“ kako teku pregovori u radnoj grupi, jer nema nikakvih konkretnih rešenja.

  „Ukoliko u ponedeljak ne izađu sa konkretnim predlozima oko upošljavanja Fijatovih radnika koji ne žele da odu u inostranstvo, to znači da je radna grupa poslužila samo da se kupi vreme i onda krećemo u sredu, četvrtak u blokade i proteste“, rekao je Miljković.

  Upozorio je da radnicima koji se ne prijave za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu prete otkazi koje će im poslodavac uručiti već 20. juna.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE