Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pčele, med

  PKS: Očekuje se REKORDNA proizvodnja meda u Srbiji, potreban snažniji izvoz

  Proizvodnja meda ove godine u Srbiji biće rekordna jer su povoljni uslove za cvetanje bagrema, a za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji izvoz jer je sve veća potražnja za medom, ukazali su danas članovi Grupacije Privredne komore Srbije za pčelarstvo i proizvodnju meda.

  Međutim, „uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri meseca ove godine uvoz je bio 222 tone što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i s Novog Zelanda“, rekao je predsednik Grupacije Srbislav Vidojević.

  Pčele

  Pčele (Pixabay)

  Gde se najviše izvozio med?

  Najveći izvoz bio je u Italiju i uvećan je 51 odsto, zatim u Norvešku gde je rast bio 28 odsto, i u Crnu Goru gde je prodato 52 odsto više meda nego u istom periodu prošle godine, dok je izvoz na nemačko tržište opao za 36 odsto.

  „Da bi trend rasta pčelarske proizvodnje bio nastavljen, potrebno je uskladiti zakonske propise Srbije sa propisima EU i što pre osnovati radnu grupu za izradu pravilnika o pčelinjem otrovu, kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru“, rekla je savetnica u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Mirjana Miščević.

  Med, pčele

  Med, pčele (Pixabay)

  Statistika od prošle godine

  U 2021. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je bilo 976.000 košnica. To je 44 odsto više nego 2014. godine, ali je četiri odsto manje nego prethodne godine.

  Proizvodnja meda u 2021. godini je, i pored toga što klimatski uslovi nisu bili naklonjeni pčelarenju, iznosila 7.438 tona, što je 70 odsto više nego 2014. godine. Ali i 35 odsto manje nego 2020. godine.

  Ukupan izvoz meda u 2021. godini iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13,1 miliona evra. Bio je na istom nivou kao i prethodne godine.

  Uvezeno je 548 tona meda, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Najviše meda je uvezeno iz Moldavije, Rusije, Ukrajine i s Novog Zelanda.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE