Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niški Dom zdravlja PRED KOLAPSOM, zatvaraju kovid-ambulante

  U kovid ambulantama u Nišu od ponedeljka će prestati da rade kovid laboratorije zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala, izjavio je za Politiku direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

  Prema njegovim rečima, u petak su u laboratorijama rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi jer novih isporuka nema već mesecima.

  Jerkan je kazao da su još 28. septembra uputili zvaničan zahtev za obezbeđivanje reagenasa i sanitetskog materijala.

  „Pošto u međuvremenu od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) nismo dobili nikakav odgovor, a u poslednjem talasu imali smo u kovid ambulantama prosečno čak između 2.300 i 2.750 pacijenata dnevno, zahtev smo zvaničnim putem ponovili 16. novembra“, izjavio je Jerkan.

  On je kazao da je 26. novembra, s obzirom da se iz RFZO i dalje niko nije oglašavao, održana hitna, vanredna sednica Upravnog odbora Doma zdravlja, na kojoj je zaključeno da se ta ustanova nalazi pred kolapsom i odlučeno je da se bez odlaganja uputi još jedan dopis Fondu zdravstva.

  „Od filijale RFZO u Nišu dobili smo 2. decembra odgovor u kojem se navodi „da našoj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predviđena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena“, naglasio je Jerkan.

  Dodao je da u dopisu RFZO reagensi nisu ni pomenuti, iako se zna da bez njih laboratorije ne mogu da rade, to jest nisu moguće analize, brza dijagnostika i utvrđivanje neophodne terapije kod obolelih od korone.

  Jerkan je kazao da je Dom zdravlja, posle odgovora RFZO, uputio 3. decembra dopis premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru molbu i zahtev da intervenišu i pomognu, kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

  U međuvremenu su, rekao je, laboratorije prešle na minimum rada.

  „Mi uopšte ne znamo koji su razlozi ovakvog neshvatljivog odnosa prema našoj ustanovi, da li je u pitanju pogrešno planiranje sredstava za zdravstvo u ovoj godini ili je reč o lošoj proceni situacije zaduženih u fondu za finansiranje rada ustanova primarnog zdravstva“, naglasio je Jerkan.

  Kako je kazao, Dom zdravlja je od izbijanja epidemije do kraja prošle godine pružio 1,74 miliona laboratorijskih usluga, a za prvih deset meseci ove godine obavljeno je oko dva miliona laboratorijskih usluga, jer je u kovid ambulantama bilo više pacijenata.

  „Pitamo se da li je moguće da niko ne reaguje na alarmantno stanje u Domu zdravlja u Nišu, koje se veoma brzo može pretvoriti u pravu katastrofu“, izjavio je Jerkan.

  On je podsetio da je Dom zdravlja u Nišu najveća ustanova zdravstvene zaštite u Srbiji, koja je po broju pregleda od izbijanja epidemije kovida na nivou Beograda, iako glavni grad ima šest više puta stanovnika od Niša.

  U zvaničnom odgovoru koji je Politika dobila od RFZO, navedeno je da su za niški Dom zdravlja opredeljena 67,2 miliona dinara za laboratorijske i sanitarne usluge, a neophodno je u ovom trenutku još 18,6 miliona za reagense i sanitetski materijal.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE