Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS

  NIS i JANAF sklopili ugovor o dvogodišnjem transportu

  Jadranski naftovod (Janaf) danas je saopštio da je s Naftnom industrijom Srbije (NIS) sklopio ugovor o transportu sirove nafte za razdoblje od 1. januara 2023. do 31. decembra 2024. godine.

  NIS je rezervisao transportne kapacitete Janaf-a po načelu „puno za prazno“ u količini od 6.200.000 ±10 odsto tona nafte.

  U saopštenju se prenosi izjava Uprave Janafa koja je izrazila zadovoljstvo sklapanjem ovog dugoročnog ugovora za transport, kojim u 2023. godini nastavljaju suradnju s dugogodišnjim partnerom.

  Jadranski naftovod, kako su naveli, pokazao se još jednom kao garant energetske sigurnosti u širem regionu.

  Takođe, potvrda je to da Janaf svim korisnicima transportnog sistema može u svim uslovima na tržištu u potpunosti pružiti sigurnu snabdevenost.

  „Sklapanje ovog ugovora za nas je najava još jedne uspešne poslovne godine koja je pred nama i u kojoj se nadamo daljem razvoju odnosa s postojećim, ali i novim partnerima, a na zadovoljstvo svih zaposlenih i deoničara“, istakla je Uprava Janaf-a predvođena predsednikom Uprave Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom, prenose hrvatski mediji.

  JANAF NIS-u obustavio snabdevanje ruskom naftom

  Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potvrdilo je u junu ove godine da Naftna industrija Srbije posle novog, šestog paketa sankcija EU Rusiji, neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

  „Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja“, navedeno je tada iz Ministarstva.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS/YT scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE