Nije prodaja MAGLE: Kompanija napravila BRAŠNO od vode, vazduha i sunca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije prodaja MAGLE: Kompanija napravila BRAŠNO od vode, vazduha i sunca

  Izreka da se ne može živeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija “Solar Foods” (Solarna hrana), planira da uskoro na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i solarne energije, piše Svetski ekonomski forum.

  Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, 5 do 10 odsto masti, i 20 do 25 odsto ugljenih hidrata.

  Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda, piše N1.

  Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana.

  Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima.

  Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije “Fortum”, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

   

  Ovakva proizvodnja proteina “oslobođena je poljoprivrednih ograničenja”

   

  “Solar Foods” tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskim prilika.

  Ne radi se o prodaji magle, ili o promociji neozbiljne kompanije, jer kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van naše planete.

  Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Solar Foods

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE