Kad uplaćujete sami za PRIVATNU PENZIJU a onda sve blokira "lex specialis"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kad uplaćujete sami za PRIVATNU PENZIJU a onda sve blokira “lex specialis”

  Štedni ulozi 2.250 članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus u Crnoj Gori mesecima su zarobljeni zbog neusaglašenih i konfliktnih odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima.

  Vijesti pišu da je zbog toga blokirana imovina fonda Penzija plus, vredna nešto više od pola miliona evra.

  Problem je nastao jer važeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je lex specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda.

  List piše da štediše mesecima bezuspešno “obijaju pragove” stečajne uprave Invest banke Montenegro (IBM) i Komisije za tržište kapitala, jer zakonodavci nisu mogli pretpostaviti da se imovina jednog privatnog penzionog fonda može naći u stečajnoj masi bankrotirane banke.

  Da bi se razrešila očigledna neusaglašenost odredbi dva važeća zakona, stečajni upravnik IBM, Milan Rakočević i predsednik Komisije za tržište kaitala, Zoran Đikanović, obratili su se na više državnih adresa.

  Đikanović je kazao da se Komisija obratila i Vrhovnom sudu, da su u njoj svesni problema i da traže rešenje, koje još nemaju.

  Rakočević je saopštio da stečajna uprava i Centralna banka (CBCG) od prvog dana pokušavaju da reše taj problem. “Međutim, ni iz Vrhovnog suda, ni iz Ministarstva pravde, za sada, nismo dobili odgovor”, rekao je Rakočević.

  IBM, u vlasništvu odbeglog biznismena Duška Kneževića, bila je kastodi banka bivšeg društva za upravljanje (DZU) Atlas penzije i fonda Penzije plus. U banku je u januaru uveden stečaj, a novac uplaćivan u fond izdvojen je navodno iz stečajne mase.

  DZU Atlas penzija je od nove godine u postupku suspenzije dozvole za rad, prema rešenju Komisije za tržište kapitala, tako da su onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus.

  Komisija je zabranila likvidaciju DZU dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori kastodi račun.

  Izvor: Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE