Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neto dobit NIS-a poterala cenu akcija

  Neto dobit NIS-a koja je za devet meseci ove godine porasla za 2,6 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 20,1 milijardu dinara, odrazila se u protkla dva dana i na skok akciaj na berzi. Ovo faktički znači da se akcionari mogu nadati barem 50 odsto većoj dividendi u odnosu na prošlu godinu, kaže Nenad Gujaničić, broker.

  Tako su akcije ove naftne kompanije protekle sedmice ponovo preskočile nivo od 700 dinara, dok je jučerašnje trgovanje završeno s cenom  od 719 dinara. Uprkos ovom oporavku, akcije NIS-a u tekućoj godini beleže minus od skoro tri procenta.

  NIS se pojavio na Beogradskoj berzi krajem avgusta 2010. godine, sa cenom od 505 dinara, dok je od tada akcionarima isplatio dividendu u bruto iznosu od 252 dinara.

  Faktički, cena (uvećana za isplaćene dividende) je skoro duplirana od početka trgovanja na berzi, uprkos činjenici da je tokom proteklih nekoliko godina zabeležen veliki pad u ceni sirove nafte koji je doprineo i lošijem poslovanju.

  Kada je u pitanju poslovanje u tekućoj godini, NIS je u prvih devet meseci zabeležio snažan rast dobiti, pre svega kao posledica oporavka cene sirove nafte na globalnom tržištu.

  Doprinos oporavku krajnjeg rezultata dale su i pozitivne kursne razlike (jačanje dinara u odnosu na evro i dolar), kao i prevremena naplata dugovanja od Petrohemije (zakonom ovu obavezu preuzela država).

  Ovo faktički znači da se akcionari mogu nadati barem 50 odsto većoj dividendi u odnosu na prošlu godinu.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE