Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Solarni panel

  „Neobnovljivi“ materijal za solarne panele – greška od 15 mlrd. USD

  Postojeći solarni paneli su napravljeni tako da neće moći da se recikliraju. To je greška koja košta 15 milijardi dolara.

  Milijarde solarnih panela širom sveta uskoro više neće biti upotrebljivo. Biće bačeni, a materijal od kojeg su napravljeni neće biti ponovo upotrebljen.

  Pretpostavka je da će do 2050. godine prestankom korišćenja panela nastati 78 miliona tona otpada. To se odnosi na četiri milijarde panela. Nisu napravljeni tako da bi se materijali mogli ponovo iskoristiti.

  U celom svetu postoji velika potreba da se svi elektronski uređaji prave na način da veliki deo materijala od kojih su napravljeni bude ponovo upotrebljivo za ponovnu proizvodnju, a kako bi se smanjila količina otpada.

  Ako se ne promeni način upotrebe materijala, ograničiće se primena tehnologija ekološki prihvatljivijih u cilju ublažavanja klimatskih promena. To znači da je imperativ da se što više materijala reciklira.

  Ukoliko bi se materijali od kojih su napravljeni solarni paneli mogli znatno više reciklirati, to bi značilo dobit od 15 milijardi dolara, te bi se omogućila proizvodnja dve milijarde novih panela.

  Nije reč samo o finansijskoj dobiti. Benefiti će biti i za okolinu. Klimatske promene se neće ublažiti ako se ne smanji obim eksploatacije resursa, pa i onih koji su potrebni za proizvodnju solarnih panela.

  Potrebno je izbeći razvoj tehnologije eksploatacijom novih resursa. Primera radi, materijali od kojih su napravljeni poluprovodnici nisu potrebni samo za čipove, već i za proizvodnju solarnih panela.

  Neophodan novi način proizvodnje uređaja

  Čovečanstvo živi na nezasitnoj eksploataciji prirodnih dobara. Pretpostavlja se da je prošle godine eksploatisano 100 milijardi tona različitih resursa, a da je samo 8,6 odsto iskorišteno u privrednim aktivnostima. Upravo je elektronski otpad vrsta otpada čija se količina najbrže povećava u odnosu na druge vrste otpada. U 2019. stvoreno je 53,6 miliona tona elektronskog otpada.

  U izveštaju koji je napravila konsultantska kompanija Giraffe Innovation zajedno s velškim Univerzitetom Swansea, u Velikoj Britaniji je 2019. bilo 1,6 miliona tona elektronskog otpada.

  U njemu je sadržano i 379.000 kilograma kritičnog materijala, a čija je potencijalna vrijednost 148 miliona funti. Zbog nedostatka infrastrukture za reciklažu, neadekvatnog dizajna i neefikasne reciklaže većina materijala iz ovog otpada neće biti ponovo upotrebljena.

  Prethodno navedeno ukazuje na to da trenutna tehnologija nije ekološki održiva. Globalna stopa reciklaže 30 kritičnih materijala potrebnih za proizvodnju novih tehnoloških uređaja je manja od jedan odsto.

  Problem je u tome što se ovi uređaji tako proizvode da je vrlo teško reciklirati materijale od kojih su napravljeni. Osim toga, povećava se količina kritičnog materijala koji se ne može reciklirati. Shodno tome, biće nužno promeniti način proizvodnje i konstrukciju ovih uređaja.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE