Neobična pojava u Veneciji: Čuvene gondole u blatu (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neobična pojava u Veneciji: Čuvene gondole u blatu (VIDEO)

  Gondole u mnogim venecijanskim kanalima ovih dana „parkirane“ su u plitkoj vodi, a ponegde i u blatu, jer su su vode u kanalima zbog oseke gotovo presušile.

  Nivo vode pao je na samo 48 centimetara

  Zaštitni znak i turistička atrakcija Venecije, gondole zatekle su se na suvom jer je nivo vode pao na 48 centimetara, prenose strani mediji.

  Razlog ovako niskog nivoa Jadranskog mora tokom oseke je afrički anticiklon, koji je pogodio severne krajeve italijanske obale i doneo visok vazdušni pritisak.

  On je dodatno snizio nivo mora tokom oseke i potpisnuo ga ka južnim delovima italijanskog Jadrana, objašnjavaju italijanski meteorolozi.

  Venecija, koja je prepoznatljiva po svojim kanalima, arhitekturi i umetnosti, uvek je živela u krhkom balansu između oseke i oseke, koje obično stvaraju varijacije u nivou mora od oko 50 santimetara.

   

  Poplave neprijatelj Venecije, “klimatske promene najveći krivac”

  Poplave su stalni neprijatelj ovog grada, a krajem prošle godine ovo mesto zadesile su najgore koje Venecija pamti u poslednje 53 godine.

  Plima je tada poplavila Trg Svetog Marka, a nivo vode dostigao je skoro dva mestra dok je su palate, kafići i prodavnice takođe potopljeni.

  Od 2003. godine planira se veliki infrastrukturni projekat za zaštitu grada, ali ga prate prekoračenja troškova, skandali i kašnjenja…

  Sistem pokretnih podvodnih barijera, nazvan Mojsije, trebalo bi da bude u potpunosti  operativan do kraja ove  godine, a radovi su intenzivirani nakon novembarskih poplava.

  Gradonačelnik Venecije, rekao je tada da je sve to rezultat klimatskih promena i molio za pomoć jer će troškovi sanacija biti visoki.

  I na nekim Grčkim plažama voda se povukla ovih dana

  Sličan „fenomen“ sa povlačenjem vode dogodio i na mnogim drugim plazama duz Mediterana ovih dana.

  “Gigantski anti-ciklon” prouzrokovao je povlačenje mora na plaži Karidi u Vurvuru na Sitoniji, jednoj od omiljenih plaža turista iz Srbije.

  More se u jednom trenutku toliko povuklo da je izgledalo kao da ga više nema, objavljeno je na Fejsbuk stranici turističke agencije Nikana Travel.


  Slično je i na plaži pored Soluna Kalohori gde se more povuklo. To se takođe dogodilo zbog visokog atmosferskog pritiska i oseke u isto vreme.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE