Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemci za proizvodnju električnih automobila odabrali Severnu Makedoniju

  Električni automobili proizvodiće se u Severnoj Makedoniji, budući da su predstavnici Vlade Severne Makedonije i nemački Next e.GO Mobile  potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvođača električnih automobila.

  Kako je saopšteno nakon potpisivanja ugovora u Tetovu, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni (TIRZ) „Tetovo“.

  Ugovor, podršku investiji za proizvpodnju eletričnih automobila sa nemačkom firmom, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

  Investicija samo u prvoj fazi „teška“ 130 miliona evra

  Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se „danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi teška 130 miliona evra i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mesta“.

  Električni automobil „i gou“ koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, „koristan za urbane sredine i  istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova“.

  „Fabrika koja će se graditi ovde u TIRZ zoni u Tetovu, sastavni je deo globalnog proizvodnog kapaciteta ‘IGO’ namenjen snabdevanju kako nacionalnog tako i medjunarodnog izvoznog tržišta“, rekao je Kovačevski.

  Električni automobili uvod u novu fazu stranih ulaganja

  Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocenio da „ovim višemilionskim ulaganjem kompanije ‘I gou’ u TIRZ Tetovo, gde će se prvi put proizvoditi električna vozila u Severnoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za gradjane u korišćenju električnih automobila“.

  „Istovremeno, ova investicija će doneti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koji će biti značajni za razvoj industrijske proizvodnje, a ova fabrika će doprineti i jačanju izvoza“, istakao je Bekteši.

  Vlada Severne Makedonije je pre dva dana donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz  Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ „Tetovo“.

  U Srbiji počinje proizvodnja ELEKTRIČNIH automobila namenjenih srednjoj klasi

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE