Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemci SUSPENDOVALI LICENCU za Severni tok – sledi nova kriza?

  Nemačke vlasti saopštile su da su suspendovale proceduru davanja licence kompaniji koja upravlja novim gasovodom Severni tok 2 zbog problema sa njenim pravnim statusom.

  Izgradnja gasovoda kojim će ruski gas stizati u Nemačku završena je ove godine, ali on još nije u funkciji.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da bi Moskva mogla brzo da poveća isporuke prirodnog gasa Evropskoj uniji, čim nemački regulatori odobre početak rada novog gasovoda.

  Davanje licence kompaniji Severni tok 2 AG neophodno je da bi gas mogao legalno da teče.

  Davanje licence jedino uz nemački pravni oblik

  Trenutno nije jasno kako će na početak rada gasovoda uticati odluka nemačke regulatorne agencije Bundesnecagentur o suspenziji procedure davanja licence operatoru Severni tok 2 AG.

  Nakon temeljnog pregleda dokumentacije, agencija Bundesnecagentur je zaključila da bi davanje licence toj kompaniji „bilo moguće jedino ako bi ona imala pravni oblik u skladu sa nemačkim zakonom“.

  Kompanija sa sedištem u švajcarskom mestu Cug „odlučila je da ne menja pravni oblik, već da umesto toga osnuje ćerku-firmu koja bi upravljala isključivo nemačkim delom gasovoda“, navodi Bundesnecagentur.

  Proces suspendovan do daljeg

  Agencija je dodala da će proces dodele licence ostati suspendovan „dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na ćerku-firmu“ i dok ne bude mogla da potvrdi da je dokumentacija kompletirana.

  Gasovod u vlasništvu ruskog giganta Gasprom ide kroz Baltičko more i zaobilazi Poljsku i Ukrajinu, zbog čega mu se te dve zemlje oštro protive.

  I SAD su se oštro protivile izgradnji gasovoda Severni tok 2, ali su u julu postigle dogovor sa Berlinom da ne uvode sankcije nemačkim entitetima koji učestvuju u projektu.

  Cene energenata su prethodnih meseci skočile u Evropi, koja većinu prirodnog gasa uvozi iz Rusije, što je stvorilo teškoće i kompanijama i domaćinstvima.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE