Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačkoj fali 400.000 radnika godišnje

  Nemačkoj je godišnje potrebno 400.000 useljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih osoba na tržištu rada, saopštio je Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

  „Zbog demografskih promena, broj zaposlenih je u konstantnom padu usprkos merama poput pojačanog uključivanja žena u tržište rada i kasnijeg odlaska u penziju. Broj zaposlenih će do 2035. sa sadašnjih 47 pasti na 44 miliona“, stoji u saopštenju.

  U ovu računicu je uključena i pretpostavka da se godišnje na nemačko tržište rada uključi 100.000 useljenika. Stručnjaci IAB, koji deluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, stoga govori o brojci od najmanje 400.000 useljenika koliko bi bilo potrebno da se održi broj zaposlenih na tržištu rada.

  Studija govori o „neto“ useljavanju, dakle o broju kod kojeg je uzet u obzir i broj zaposlenih koji iseljavaju iz Nemačke.

  U saopštenju se govori i o tome da i u klasičnim iseljeničkim zemljama unutar Evropske unije, poput Hrvatske, takođe deluje demografski faktor.
  Isto tako se navodi da ni plate u zemljama porekla, posebno u niskom platnom sektoru, u međuvremenu nisu osetno niže nego u Nemačkoj pa i to otežava iseljavanje u Nemačku.

  „Ako useljavanje ostane na istom nicou kao pre pandemije, to neće biti dovoljno za opstanak konstantnog broja zaposlenih na njemačkom tržištu rada“, rekao je Johann Fuchs, jedan od autora studije IAB.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE