Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo koliko muškaraca se u Srbiji deklariše kao – DOMAĆICA!

  Međunarodni dan muškaraca danas se obeležava širom sveta, a od 1999. godine svaki 19. novembar rezervisan je za prevazilaženje razlika među polovima.

  I ovogodišnji praznik koji se obeležava pod sloganom „Bolji odnosi između žena i muškaraca“, muškarci u Srbiji dočekuju bolje pozicionirani na tržištu rada, a što najbolje ilustruju podaci o obrazovnom statusu sa jedne i pozicijama na tržištu rada, sa druge strane.

  Muškaci se mnogo manje izjašnjavaju kao domaćice

  Republički zavod za statistiku sproveo je Anketu o radnoj snazi koja je pokazala da tek nešto više od 15.000 muškaraca u Srbiji, od ukupno 2,8 miliona izjasnilo se da ima status domaćina/domaćice, dok je, istovremeno, to uradilo više od 350.000 žena od ukupno oko tri miliona.

  Anketa pokazuje da su žene obrazovanije, odnosno da prednjače kada je u pitanju visoko obrazovanje, što se onda ne preslikava na tržište rada, odnosno visoke menadžerske ili rukovodeće pozicije koje dominantno pripadaju muškarcima.

  „Teško je odgovoriti tačno na pitanje zašto je na rukovodećim pozicijama više muškaraca nego žena, ali činjenica je da i to čini razliku kada su zarade u pitanju, jer neka tradicionalno ženska zanimanja su slabo plaćena, a opet na rukovodećim pozicijama koje su bolje plaćene je više muškaraca. Verujem da su u pitanju predrasude i tradicionalno vrednovanje muškog i ženskog rada“, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović.

  Muškarci su, pokazuje i Anketa o radnoj snazi, a potvrđuje i Todorović, dominantno zastupljeni u zanatskim poslovima, građevinarstvu, rudarstvu, metalskom kompleksu, vojci, policiji, transportu i drugim sličnim poslovima.

  I muškaci izloženi diskriminaciji

  Sa druge strane, Sarita Bradaš, iz Fondacije Centar za demokratiju kaže da su i muškarci, kao i žene izloženi rodnoj diskriminaciji.

  „Izloženost žena diskriminaciji je raširenija nego muškaraca, tako da se istraživanja uglavnom bave uzrocima diskriminacije žena. Podaci iz izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazuju da su tokom te godine Povereniku 63 žene i 29 muškaraca podnelo pritužbe po osnovu pola kao ličnog svojstva pri čemu se najviše pritužbi odnosilo upravo na oblast rada i zapošljavanja“, ističe ona.

  Bradaš navodi da su trednovi godinama nepromenjeni, te da razlike koje postoje između muškaraca i žena i dalje opstaju: jaz u stopama zaposlenosti, neaktivnosti, zaradama, dominacija muškaraca na rukovodećim mestima.

  „Ne menja se ništa ni u javnim politikama u oblasti zapošljavanja što ilustruje i podatak da projektovane ciljne vrednosti ukazuju na planirano povećanje rodnih nejednakosti i rodnog jaza na tržištu rada u pogledu zaposlenosti i aktivnosti“, zaključuje ona.

  Izvor: BIZLife/Poslovi.infostud

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE