Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemački lekari razmišljaju o promeni posla: „Neizdrživo, radimo za dvoje, bez pauze“

  Nemački lekari, tačnije četvrtina lekara u nemačkim klinikama razmišlja da promeni posao  zbog preopterećenosti i manjka uvažavanja, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

  Radi se više od 50 sati nedeljno, a neki lekari, kako su naveli, na poslu provedu i čitavih 60 sati, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

  Sindikat lekara Marburger anketirao je 8.500 zaposlenih.

  Nemački lekari suočeni sa velikim pritiskom i poslom

  „Samo se mučite i u jednom trenutku vam pozli, jer više ne možete da izdržite pritisak“, rekao je jedan ispitanik iz Nemačke.

  „Radimo za dvoje. Nemamo nikad pauzu. Skače se sa jednog zadatka na drugi i menjaju se prioriteti, jer se na listu obaveza stalno dodaju novi zadaci“, rekao je još jedan lekar.

  Lekari, Pixabay

  Lekari, Pixabay

  Dve trećine ispitanika je reklo da je osoblja malo ili veoma malo.

  Da za prekovremeni rad stiže prava naknada rekla je samo četvrtina. Jedva polovina zauzvrat dobije odgovarajući broj slobodnih dana, dok je 19 odsto lekara, kako sami kažu, zakinuto.

  Nemačkoj fali radnika

  Procenjuje se da je Nemačkoj godišnje potrebno najmanje 500.000 novih kvalifikovanih radnika kako bi najveća evropska privreda mogla nesmetano da nastavi sa radom.

  Kako prenose mediji, nemačkom poslovnom sektoru potrebna je vrlo fleksibilna useljenička politika kako bi se ublažila kritična nestašica radne snage ili će se privredne aktivnosti znatno smanjiti, rekao je za dpa ranije predsednik Saveza nemačkog udruženja poslodavaca (BDA) Rainer Dulger.

  “Nedostatak kvalifikovanih radnika toliko je preteći da ćemo verovatno morati da prihvatimo gubitak privrednog prosperiteta u sledećih 10 godina”, upozorio je Dulger.

  Trenutno imaju 45 miliona zaposlenih, a od toga će u sledećih 10 godina izgubiti oko pet miliona koji će otići u penziju.

  Pravi način koji bi to sprečio je brza i nekomplikovana mogućnost useljavanja za radnike s traženim veštinama. Smatra da bi proces trebalo voditi i putem interneta i ukinuti dugo čekanje na vizu.

  Radna nedelja 4 dana – zadovoljni i radnici i poslodavac

  Izvor: DPA

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE