Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka nazvala prekide u isporuci ruskog gasa „NAPADOM“: Putin pravi HAOS

  Smanjenje isporuke gasa Evropi ruskog energetskog giganta Gasproma predstavlja „napad na nas“, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek, istakavši da je Putin pokušava da napravi „haos“.

  „Smanjenje isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 je napad na nas, ekonomski napad na nas“, rekao je Habek u govoru na nemačkoj industrijskoj konferenciji.

  Gasprom je prošle nedelje saopštio da će smanjiti isporuke goriva Nemačkoj preko gasovoda zbog odloženih popravki, dok je nemačka vlada tu odluku nazvala „političkom“.

  Robert Habeck (Patrick Pleul/dpa via AP, File)

  Kao rezultat smanjenja, Nemačka, Austrija i Holandija su odlučile da ponovo aktiviraju elektrane na ugalj kako bi smanjile potrošnju gasa. Nemačka je takođe naložila punjenje rezervi gasa do 90 odsto uoči zime, kako bi se zaštitila od daljeg smanjenja snabdevanja.

  „Kada uđemo u zimu sa polupunim zalihama gasa, a slavine su zatvorene, onda govorimo o teškoj ekonomskoj krizi u Nemačkoj“, rekao je Habek.

  Putin pokušao da napravi haos

  Trenutno je nemački kapacitet skladišta gasa popunjen nešto ispod 60 odsto. „Videli smo ovaj obrazac više puta“, rekao je Habek na konferenciji.

  Dodao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin pokušao da „napravi haos“ na evropskim tržištima gasa prekidom snabdevanja Poljskoj i Bugarskoj među drugim evropskim zemljama, rekao je ministar.

  Habek je pozvao na „diverzifikaciju“ dobavljača sirovina i energije kako bi se postiglo „malo nezavisnosti od zlonamernih namera svetskih diktatora“.

  Nuklearna elektrana (Beta/AP)

  Rusija je počela da ograničava isporuke gasa zemljama koje odbijaju da ih plate u rubljama, nakon što su zemlje EU uvele sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu 24. februara.

  Izvor: BETA

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE