Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici, pogon, Viland elektrik (Unsplash)

  Nemačka NI BLIZU najatraktivnijih zemalja za strane radnike

  Nemačka je tek 15. među razvijenim zemljama po atraktivnosti za strane radnike i preduzetnike, navodi se u jednom istraživanju i dodaje da se zemlje kao Novi Zeland ili Švedska kotiraju bolje, preneo je Dojče vele.

  Prema rezultatima te studije Nemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalifikovane radnike i osnivače kompanija, a po proceni Fondacije Bertelsman (Bertelsmann) od 2019. godine sa 12. pala je na 15. mesto u konkurenciji 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

  Studija je procenila poslovne šanse došljaka, prihode i poreze, mogućnosti za članove porodice ili dobijanje vize, i prema tom indeksu, za visokokvalifikovane stručnjake najatraktivniji su Novi Zeland, Švedska, Švajcarska, Australija i Norveška.

  Od 2019. i poslednje evaluacije podataka, uslovi u Nemačkoj nisu pogoršani, ali je došlo do njihovog poboljšanja u drugim zemljama, tako da su one na rang listi prestigle Nemačku.

  Radnici, gradilište, građevina (Unsplash)

  Za preduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švajcarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Nemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mesto.

  Kao glavni problem navodi se spora digitalizacija. Nemačka, za razliku od drugih zemalja, zahteva i posedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo prihvatanje migranata.

  Nemačkoj potrebni radnici

  U 2023. godini prvi put su u okviru indeksa OECD ispitani i okvirni uslovi za osnivače firmi (start up). U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska.

  Nemačka je u toj kategoriji zauzela 12. poziciju. Autori studije kao razloge za takvu ocenu vide manje mogućnosti za napredovanje u karijeri, premalo inovatora i nedostatak tome prilagođenih viza.

  „Nemačkoj su potrebni kvalifikovani radnici, uključujući i one iz inostranstva, kako bi osigurala održanje trenutnog prosperiteta“, kaže o rezultatima studije izvršni direktor Fondacije Bertelsman Ralf Hek (Ralph Heck).

  Prema njegovim rečima, „međunarodno poređenje jasno pokazuje šta Nemačka treba da uradi da bi migracija kvalifikovanih radnika, koja je toliko važna za Nemačku, bila još bolja“.

  Nemačka se ipak odlično kotira u oblasti visokog obrazovanja. Prema rezultatima studije, po atraktivnosti za studente iz celog sveta, Nemačka se nalazi na drugom mestu, iza SAD, dodaje DW.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE