Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sankcije nisu poremetile trgovinu Belgije i Rusije

  Trgovina između Belgije i Rusije nije opala, a prošle godine belgijske kompanije su u Rusiju izvezle 3,6 milijardi evra, dok je uvoz iz Rusije dostigao 12,8 milijardi evra, pokazuju zvanični podaci.

  Vrednost ovog uvoza zabeležila je rekordan rast (+64,7 odsto), u skladu sa naglim rastom cena gasa, prenose belgijski mediji, objavila je Agencija za spoljnu trgovinu Belgije za 2022. godinu, godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

  Međutim, čak i isključujući naftu i gas, uvoz iz Rusije ostaje visok. Belgija je prošle godine uvezla 4,3 miliona kubnih metara ruskog LNG, što je povećanje od 70 odsto u odnosu na 2021. godinu.

  Neposredno pre rata, luka Zebruž je izabrana da bude važna baza za pretovar ruskog LNG, čiji veliki deo prolazi samo kroz belgijsko tlo, a zatim odlazi u ostatak Evrope ili Azije.

  Belgijski izvoz u Rusiju je blago opao u 2022. godini, a izvoz vezan za bio-hemijski sektor, uglavnom lekova i vakcina, raste za 22 odsto. Belgijske isporuke oružja i municije Rusiji pale su za 99,8 odsto u poređenju sa 2021 godinom.

  Uvoz plemenitih metala iz Rusije, druge najveće uvozne grupe, opao je za 23 odsto. Ovo smanjenje je uglavnom posledica pada uvoza neobrađenih i obrađenih dijamanata namenjenih sektoru nakita, kao i posledica američkog embarga na sirove dijamante.

  Agencija za spoljnu trgovinu smatra da bi pravi efekti ovih sankcija trebalo da se vide ove godine.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE