Nemačka "kroti" stanarine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka “kroti” stanarine

  Vlada Nemačke je donela je akcioni plan kojim želi da građanima omogući lakši pristup stanovima s umerenom stanarinom.

  Kancelarka Angela Merkel je stanovanje po pristupačnim cenama proglasila jednim od najvažnijih ciljeva njene vlade.

  “Želimo da uložimo velike napore kako bi postigli naš cilj, a to je više stanova na nemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja”, rekla je Merkel nakon susreta predstavnika politike i ekonomije na temu stanogradnje.

  Kao jedan od rezultata sastanka, Merkel je najavila gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Nemačkoj.

  Ministar finansija Olaf Scholz najavio je lakše finansiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

  “Ono što nam je u Nemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće platiti. Stanarine od deset evra po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub finansijske izdržljivosti”, rekao je Scholz.

  “Ovo je najobuhvatniji plan na polju stanogradnje donet u Nemačkoj”, rekao je ministar unutrašnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer.

  Stanarine su, posebno u velikim gradovima, poslednjih godina rasle velikom brzinom, a u gradovima poput Minhena ili Hamburga stanarine od 15 evra po kvadratnom metru stana više nisu retkost.

  Plan donosi i takozvanu kočnicu rasta stanarina, koja onemogućava drastična podizanja stanarina prilikom promene stanara, kao i otežano povećanje stanarina prilikom renoviranja nekretnine.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mile

   Zato nasima to nije problema , svi idu tamo i zive po njih 10 u stanu , ali bitno da kazu , ja zaradjujem 2000 eura mesecno.... Tuga i jad. Na sta se narod spusta zbog para...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE