Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đukanović obećava „duplo“ bolji život

  Crnogorski predsednik Milo Đukanović obećao da će se crnogorski BDP udvostručiti za 15 godina, a da će dohodak po glavi stanovnika u 2030. dostići nivo od oko 12.000 evra, doprinoseći kontinuiranom rastu zaposlenosti.

  U nacionalnoj politici održivog razvoja utvrđeni su realni okviri ekonomskog rasta, poručio je Đukanović na sednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj.

  “Srednjoročne ciljeve zasnovali smo na prosečnoj stopi realnog rasta od 4 odsto godišnje do 2020, odnosno do 4,5 odsto godišnje do 2030. godine. Naše projekcije smo postavili tako da budu objektivno ostvarive u svim okolnostima i da se ne ugrozi održivost prirodnih resursa“, jasan je on.

  Da bi dostigli ambiciozno postavljene ciljeve u fokusu rada Nacionalnog saveta biće i sektor obrazovanja i unapređenje mogućnosti za mlade.

  „Prioritet u radu Nacionalnog saveta biće ostvarivanje ekonomske i socijalne sigurnosti mladih kroz obezbeđivanje olakšanog pristupa tržištu rada. Želimo da naši mladi ljudi postanu aktivni i motivisani učesnici u razvoju Crne Gore i budu konkurentni akteri na otvorenom evropskom tržištu“, smatra Đukanović.

  Prema njegovim rečima, namera je realizacija vizije održivog razvoja Crne Gore do 2030. koja će se zasnivati na kontinuiranom, inkluzivnom, regionalno ujednačenom i održivom ekonomskom razvoju, punoj zaposlenosti i dostojanstvenom životu naših građana.

  Pri tome, napomenuo je Đukanović, trebalo bi da smanjimo demografski deficit i omogućimo rast stanovništva do 2030. za 1,4 odsto u odnosu na 2015. godinu.

  Đukanović napominje da je novom Nacionalnom strategijom održivog razvoja do 2030. Crna Gora među prvim državama u svetu u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahteve Ujedinjenih nacija.

  Izvor: CDM

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE