Nemačka drastično ruši cenu polovnih dizelaša?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka drastično ruši cenu polovnih dizelaša?

  Upravni sud u Lajpcigu ove nedelje donosi odluku o mogućnosti zabrane za vozila s dizel motorima, koja bi mogla rezultirati zabranom za oko 15 miliona dizelaša u većini nemačkih gradova.

  U četvrtak se odlučuje o gradovima Štutgart i Dizeldorf, u kojima udruženje Nemačka pomoć okolini (DUH) želi postići zabranu saobraćanja vozilima s dizel motorima koji su glavni uzročnici visoke koncentracije azotnih oksida u ovim gradovima, ali će se odluka primenjivati i u ostalim pogođenim gradovima.

  Lokalni sudovi su u oba slučaja delimično presudili u korist DUH, ali gradovi pred Upravnim sudom žele razjasniti pravni osnov eventualne zabrane.

  Ministar saobraćaja savezne pokrajine Baden-Virtemberg Winfrid Herman (Zeleni) objasnio je za agenciju AFP da se radi o kompetencijama jer nije jasno na koji način jedna savezna pokrajina mora reagovati u slučaju prekomernog zagađenja vazduha u gradovima.

  “Nije jasno može li ona uvesti zabranu ili mora uvesti zabranu saobraćanja za dizel automobile”, objašnjava Herman situaciju u kojoj, ako sud odluči da gradovi mogu uvesti zabranu, nije do kraja jasno što to znači za pokrajine.

  Stručnjak za auto-industriju iz istraživačkog centra CAR Ferdinand Dudenhofer smatra da su zabrane za sve automobile s dizel motorom koji ne pripadaju zadnjoj generaciji neizbežne.

  “Sve drugo bi značilo jasno kršenje osnovnog prava građana na zdrave životne uslove”, rekao je Dudenhoeffer.

  Posmatrači ocenjuju da politika neće dopustiti zabranu, jer bi to u velikoj meri pogodilo ne samo građane, nego i mnoge manje i srednje preduzetnike čiji vozni park se isključivo sastoji od dizelaša.

  U slučaju da sud u Lajpcigu odobri zabrane moguć je i jači pritisak na automobilsku industriju za tehničkim promenama na starijim dizelašima, što je industrija zbog ogromnih troškova dosad odbijala.

  Na susretima političara i predstavnika automobilske industrije prošle godine je odlučeno da industrija preuzme troškove promjene softvera u pojedinim automobilima. Isto tako su planirane veće investicije u javni prijevoz. Organizacije za zaštitu okoliša su vladi na čelu s Angelom Merkel dosad predbacivali da previše izlazi u susret predstavnicima automobilske industrije, jednom od najvećih poslodavaca u zemlji.

  Kao jedno od rješenja za zagađen zrak u njemačkim gradovima raspravlja se i o mogućnosti uvođenja besplatnog javnog prijevoza, što su gradovi odbacili zbog visokih troškova.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE