Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka daje NUKLEARKAMA milijarde da se – UGASE

  Nemačka vlada saopštila je da se dogovorila sa četiri kompanije da im isplati ukupne nadoknade od 2,4 milijarde evra za ranije zatvaranje njihovih nuklearnih elektrana.

  Nemačka sprovodi fazno zatvaranje nuklearnih elektrana do kraja 2022. godine. Šest nuklearnih elektrana koje su i dalje u upotrebi treba da budu zatvorene pre kraja njihovog određenog veka.

  Neke elektro kompanije tužile su nemačku vladu uz argument da treba da dobiju znatne nadoknade zbog izgubljenih investicija i struje koje ne mogu da proizvedu iz pogona planiranih za ranije zatvaranje.

  U zajedničkom saopštenju nemačka ministarstva ekologije i ekonomije saopštila su da će švedska kompanija Vatenfal (Vattenfall) dobiti 1,4 milijardi evra. Preostalih milijardu evra podeliće nemačke kompanije RWE, EnBW i E.ON/PrisenElektra.

  Zauzvrat kompanije će morati da odustanu od tužbi, uključujući i tužbu koju je kompanija Vatenfal podnela međunarodnoj arbitraži u Vašingtonu.

  Dogovor treba konačno da odobre upravni odbori kompanija i telo EU za zaštitu konkurencije koje je nedavno pokrenulo ispitivanje sličnog dogovora nemačkih vlasti i operatora termoelektrana.

  Prema objavljenim podacima nemačke Savezne kancelarije za statistiku, pogon na vetar je postao glavni izvor struje u Nemačkoj 2020. godine sa udelom od 25,6 odsto, dok su ugalj i nuklearna energija „zaslužni“ za 24,8 odnosno 12,1 odsto proizvedene električne energije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE