Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka će za dve decenije tražiti 3,3 miliona stručnjaka

  Nemačkoj će do 2040. godine nedostajati 3,3 miliona stručnih radnika, dok će se mnoga zanimanja ugasiti, bar za ljudski faktor, pokazuje najnovije istraživanje.

  Prognoza stručnjaka je zabrinjavajuća: jedni su prestari za određene poslove, drugima nedostaje stručno znanje. Do 2040. bi Njemačkoj moglo nedostajati 3,3 milijuna stručnih radnika.

  „Nedostatak stručnih radnika postaje sve veći izazov za nemačka preduzeća“, izjavio je direktor konsultantske firme Prognos Christian Böllhoff.

  Ovo preduzeće sa sedištem u Bazelu, nastalo izdvajanjem jednog instituta Bazelskog unverziteta, sprovelo je naučno istraživanje o toj temi.

  Zaključak je da će se stanje srednjeročno dramatično zaoštriti. Tako bi, prema ovoj studiji, 2030. u Nemačkoj moglo nedostajati oko tri miliona, a 2040. čak 3,3 miliona stručnih radnika.

  „Stručne radne snage nedostaje na svim područjima, imajući u vidu da godišta u kojima je bilo puno dece odlaze u penziju“, zaključak je Prognosa.

  Iako se u međuvremenu ne računa s tako jakim smanjenjem broja stanovnika, broj ljudi sposobnih za rad i dalje će se znatno smanjivati – za preko 10 posto do 2040. godine, kaže se u upravo objavljenoj studiji.

  Uz to će, zbog sve jače međunarodne konkurencije, drugačije potrošnje i digitalizacije, na gotovo svim privrednim područjima neka zanimanja izgubiti na značenju.

  Istovremeno će brojnim oblastima ubuduće nedostajati stručnjaka, kažu stručnjaci Prognosa, koji prognoziraju i da će brojna nadzorna i sigurnosna zanimanja otpasti.

  Takođe, vozači kamiona i zaposleni na pakovanju moraju računati da će njihov posao ubuduće obavljati roboti i automati. Isto važi i za knjigovođe, zaposlene u kreditnim institucijama i posrednike u prodaji nekretnina – ta zanimanja će dugoročno zamijeniti elektronski sistemi.

  Ali, već 2020, a još više 2030, nedostajaće menadžera, naučnika, inženjera, lekara, medicinskog osoblja, a donekle i zaposlenih u kreativnim zanimanjima i novinarstvu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE