Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemac odlučio da prepliva Dunav, ali odustao u Beogradu: Razlog – MNOGO FEKALIJA

  Andreads Fat, profesor hemije na Univerzitetu u Furtvangenu u Nemačkoj, koji je odlučio da prepliva Dunav u okviru projekta Cleandanube moraće malo da smanji kilometražu od planiranih 2.857 kilometara. U Beogradu je odustao od plivanja, a naš grad video sa broda koji ga prati.

  Juta Nojman iz njegovog tima objasnila nam je zašto je Fat doneo tu odluku. Reka je previše zagađena i smatrao je da bi to moglo da naškodi njegovom imunitetu.

  Andreas Fat (YouTube)

  „U Beogradu živi oko 1,7 miliona ljudi. Njihova otpadna voda ne prolazi nikakav tretman u fabrikama za prereadu, već se direktno uliva u reke. Izmet ulazi u vodu. Zbog količine bakterija koje se ulivaju, veliki je izazov plivati u Beogradu. Posledica kontakta sa dunavskom vodom može biti može biti infekcija ešerihijom koli“ kazala je Nojman za „Telegraf“.

  Kako je Andreas Fat na dugoj ekspediciji, on nije želeo da vrši pritisak na svoj imuni sistem i bio je na brodu kada su ulazili u Beograd.

  Brod Andreasa Fata (YouTube)

  Testovi pokazali nižu koncentraciju kiseonika

  Za sve koji plivaju u Dunavu, na delu kroz Beograd, Fat savetuje: „Pokušajte da ne gutate vodu. Ako ste slabog imunitetea, nemojte da plivate u tom delu reke. Voda Dunava je u regionu Beograda prljava i mi smo našim brzim testovima izmerili da je koncentracija kiseonika u Dunavu u Beogradu niža nego u regionima koje smo već prešli. Objavićemo i kompletne rezultate hemijske analize kada završimo našu ekspediciju Cleandanube – Čist Dunav“.

  Možda Srbija nema obavezu da se pridržava standarda EU, ali cilj ove ekspedicije je da podigne svest ljudi o značaju čistih reka.

  „Srbija nije članica EU, pa nema obavezu da ispuni parametre i granične vrednosti kvaliteta vode koje propisuje EU. Jedan od ciljeva našeg projekta je da proširimo svest o važnosti čistih reka i tome kako da smanjimo količinu mikroplastike i razblaženih štetnih materija u vodi“ napisala je Nojman, prenosi Telegraf.

  60.000 olimpijskih bazena fekalija

  U Beogradu postoji čak 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  Plan je da se u Velikom selu izgradi fabrika za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija. Ostale izlive pokriće druge fabrike za preradu otpadnih voda.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE