Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema prava kao ljudi: Slonica ostaje u zoo vrtu

  Slonica Hepi ostaće u zoološkom vrtu u Bronksu nakon što je sud u Njujorku odlučio da, u skladu sa američkim zakonom, na nju ne mogu da se primenjuju pravila koja se odnose na ljude.

  Vrhovni sud savezne države Njujork je većinom glasova od 5-2 odbacio argument jedne grupe za zaštitu životinja da je slonica nezakonito zatvorena u zoološkom vrtu, preneo je BBC.

  Sudije su raspravljale o tome da li se pravni princip „habeas corpus“, koji štiti od nezakonitog zadržavanja, može primeniti i na emocionalno složene i inteligentne životinje.

  „Iako niko od nas ne osporava impresivne sposobnosti slonova, mi odbacujemo argumente podnosioca peticije da imaju pravo da traže pravni lek ‘habeas corpus’ u ime slonice Hepi“, napisala je predsednica sudskog veća Dženet Difjore u ime većine.

  Ona je istakla da je „habeas corpus“ procesno sredstvo čiji je cilj da obezbedi prava na slobodu ljudskih bića koja su nezakonito zadržana, a ne životinja koje nisu ljudi.

  Odluka Vrhovnog suda je usledila nakon više odluka nižih sudova, koji su stali na stranu Zoološkog vrta u Bronksu u slučaju koji je pokrenula pravna neprofitna organizacija „Nonhuman rights project“ sa sedištem u Njujorku.

  Oni su tražili da se pedesetjednogodišnja slonica izmesti iz zoološkog vrta u Bronksu, zbog toga što je nazakonito zatvorena u ograđenom prostoru od jednog hektara.

  Kompanija koja upravlja tim zoološkim vrtom je odbacila takav opis i navela da Hepi i njen partner imaju svu neophodnu pažnju.

  Sudija Dženi Rivera, koja je glasala za oslobađanje slonice, kazala je da je njeno zatočeništvo u suštini nepravedno i nehumano i predstavlja uvredu za civilizovano društvo.

  Hepi je rođena u divljini na Tajlandu, gde je uhvaćena i dovedena u zoološki vrt u Bronksu 1977, kada je bila stara godinu dana.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE