Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEMA „LJUBAVI“: Štrajk u Fijatu se nastavlja

  Uprkos molbama premijera, resornog ministra, pa čak i predsednika iz daleke Amerike, radnici kragujevačkog Fijata odlučili da nastave protest.

  Štrajkači prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija odlučili su velikom većinom glasova da nastave protest, a za utorak je najavljena protestna šetnja od fabrike do zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

  Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da će u utorak na protest izaći druga smena dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mestima, dok će u sredu biti održan veliki skup štrajkača uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i građanima da im se pridruže.

  Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo ni pregovora ni sastanaka štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se, kako se izrazio, jedino oglašavao ministar privrede Goran Knežević.

  On je dodao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću poruku kompanije Fijat da će u utorak bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika.

  Marković je rekao da je ta poruka preneta štrajkačima u obe smene i da je posle toga doneta odluka o nastavku štrajka.

  Predsednik i premijerka mole radnike

  Molba radnicima Kragujevca da prekinu štrajk stiže i iz Vašingtona od predsednika Aleksandra Vučića.

  “Ja eto molim sve da prosto imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima. Ne samo po Fijat, ne samo po radnike Fijata, već i po Kragujevac i po celu zemlju. Jer danas kada govorimo o lojalnosti radnika kompanijama ovde (u SAD), što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: ‘A Kragujevac?’”, rekao je Vučić.

  I premijerka Ana Brnabić još jednom ih je pozvala da umesto da štrajkuju, pregovaraju. Ona kaže da Vlada Srbije stoji iza radničkih zahteva, ali da ne može da garantuje procenat povećanja plate.

  Nije joj jasno zašto se na poziv da prekinu štrajk i počnu pregovore radnici ne odazivaju.

  Ministar rada Zoran Đorđević izjavio je da nema informaciju da Fijat namerava da premesti proizvodnju iz Srbije u Poljsku, ali je apelovao na radnike da prekinu štrajk i što pre sednu za pregovarački sto.

  On je naglasio da je svima u interesu da Fijat nastavi da radi u Srbiji i poručio da bi zaposleni u Fijatu trebalo da „pokažu malo ljubavi prema Srbiji u svojim zahtevima“.

  Prema njegovim rečima, Vlada je uradila i više nego što je realno mogla, pošto je stupila u kontakt sa štrajkačkim odborom i ponudila im naknadu za noćni prevoz, uz predlog da se izvrši optimizacija posla.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • ns ja

   Auuu koja smo bagra od države!!!! Naša vlast sve bi nas spalila u visokim pećima, samo da još ostanu i vladaju nama kao robovima!!! Pazi samo kako se izvrću činjenice - kažu: " radnici neće da pregovaraju" !!!??? Pa svo vreme štrajkački odbor zove na pregovore i isto toliko poslodavac, FIAT, se na iste ne odaziva, kršeći pri tome Zakon Republike Srbije (ha ha samo na papiru smo mi država, moj Vučiću)!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE