Nema konobara? Neće ih ni biti, otišli su u kurire i rade za 150.000 RSD

Turistička privreda i ugostiteljstvo u Srbiji, pre svega u Beogradu, počeli su da oživaljavaju.

Broj turista u Beogradu skočio 20x

Osim što je to evidentno po broju ljudi na ulicama i restoranima, koji sada mogu da rade i do ponoći, na to ukazuju i statistički podaci ali i broj oglasa u kojima hoteli i restorani traže radnike, pre svega konobare.

U Srbiji je u aprilu ove godine u odnosu na april 2020. godine broj dolazaka turista bio veći za 2.078,2 odsto, a broj noćenja za 857 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. Broj noćenja domaćih turista bio je veći za 861 odsto, a stranih za 846,8 odsto.

Oglasni stupci i nalozi na društvenim rmežama brojnih restorana i hotela u prestonici puni su oglasa za konobare a njihovo ponavaljanje iz dana u dan svedoči o tome da te radne snage na tržištu izgleda baš i nema.

Poznavaoci prilika kažu da je više razloga zašto poslodavci uglavnom bezuspešno tragaju za potencijalnim zaposlenima, a čini se da ih i neće ni naći tako lako.

U kurirskim službama zarade i 200.000 RSD

Igor Jovanović iz omladinske zadruge Nefertiti koji godinama sarađuje sa hotelijerima i restoranima kaže da se prekretnica dogodila prošle godine sa pojavom korone i praktično prekidom rada ugostitelja i hotelijera koji su zaposlene morali da pošalju kući.

„Ti ljudi su morali da se snađu, zatvaranje je trajalo i većina ih je uhlebljenje našla u kurirskim službama gde ima posla i može odlično da se zaradi i teško da će se vraćati na konobarski posao“, kaže Jovanović za BIZLife portal.

Prema njegovim rečima, tržište dostave je u usponu i oni koji reše baš da zarade mogu mesečno da prihoduju i između 150.000 i 200.000 dinara, a ko hoće „da raducka“ zaradiće 60.000 do 70.000 dinara.

Sa druge strane, nije reč samo o novcu, jer se može dogoditi da sad počnu da konobarišu a na jesen krene novi talas korone i oni opet ostaju bez posla,tako da sa tim poslom nemaju apsolutnu nikakvu sigurnost niti poslodavci mogu da im je daju.

Čini se da je prosto došlo do preraspodele i tržište je nekadašnje konobare prosto odvuklo na drugu stranu a potencijalni poslodavci u hotelima i restoranima nemaju čime ni da ih privuku da se vrate.

Neki su, kako navodi naš sagovornik, tradicionalno krenuli i put letnjih destinacija u regionu – Crnu Goru i Hrvatsku gde uz platu mogu i da se lepo iskupaju.

Još jedan faktor koji utiče na manjak konobara je i to što sada već izlazi i druga generacija iz hotelsko-ugostiteljskih škola, kojih ima svega nekoliko, bez prakse.

Ta deca uglavnom kreću ka drugim branšama jer nisu imali pravi kontakt sa profesijom, nisu osetili šta znači rad u restoranu, kuhinji, hotelu,…

Izvor: BIZLife

Foto: Glovo

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE