NEMA BONUSA za štrajkače Fijat plastika, slede tužbe i "sigurno dobijaju"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  NEMA BONUSA za štrajkače Fijat plastika, slede tužbe i “sigurno dobijaju”

  Zaposlenima u kragujevačkoj fabrici Fijat plastik, koji su učestvovali u višemesečnom štrajku, neće biti isplaćen bonus, zbog čega će protiv poslodavca biti podnete dve tužbe, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike.

  Predsednik tog sindikata Zoran Miljković je rekao da će bonus primiti tek par radnika, pošto je većina zaposlenih učestvovala u štrajku.

  Štrajk je organizovan zbog umanjenja zarada u 2021, zato što je poslodavac, prema rečima Miljkovića, kršio Zakon o radu, Zakon o štrajku i protivpravno, u vreme štrajka, izmestio mašine za proizvodnju branika u drugu kompaniju.

  U sestrinskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA), kako je ranije bilo najavljeno, radnicima će biti biti isplaćen bonus.

  Miljković je rekao da su na bonus u iznosu od 25.000 dinara za najnižu zaradu imali pravo i zaposleni u Fijat plastiku, osim onih radnika koji su koristili bolovanja.

  “Potez poslodavca da ne isplati bonus štrajkačima je najgrublji izraz njegove bahatosti i bezobrazluka, čime je ponovo prekršio domaće zakone o radu i štrajku”, rekao je Milljković.

  On je najavio da se spremaju dve tužbe protiv poslodavca, jedna za diskriminaciju radnika i kršenje radničkih prava, a druga za finansijsku štetu nanetu radnicima.

  “Razgovarao sam telefonom sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević i obavestio je o povredama radničkih prava. Obećala je da će kontaktirati menadžera FCA tim povodom. Takođe, iz državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova mi je rečeno da će poslodavcu biti sugerisano da nam u najskorije vreme isplati bonus, kako bi izbegao sudske troškove”, kazao je Miljković.

  On je naveo da su od advokata dobili uveravanja da će na sudu sigurno dobiti spor protiv poslodavca, koji će imati troškove od minimalno 1.000 evra po radniku.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE