Nekadašnji kralj IT-a razvio peć koja razgrađuje plastiku i pravi gorivo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekadašnji kralj IT-a razvio peć koja razgrađuje plastiku i pravi gorivo

  Zagrebačka kompanija Makro Gradnja na čelu sa Željkom Brigljevićem deset  godina pomno je razvijala  inovaciju koja je sada dostupna na tržištu, a reč je  o Macro Converteru, specijalno dizajniranoj peći na biomasu koja zagreva prostor, a istovremeno uklanja plastiku i stvara gorivo, po čemu je ovaj hrvatski proizvod jedinstven u svetu.

  Ta peć mogla bi jeftino da greje manje hotele, planinarske domove, domove za stare, crkve, domove zdravlja, a istovremeno da čisti okolinu i stvara energent pogodan za otkup.

  Macro Converter može da ima i samo funkciju grejanja, bez pravljenja goriva, prenosi Poslovni dnevnik.

  Od starih patika do gume

  “Spojili smo grejanje na biomasu koje je jako popularno u razvijenijim zemljama prilikom koje nastaje energent. Još jednostavnije rečeno, osmislili smo peć na biomasu a to je praktično sve što gori – od novogodišnjih jelki, ostataka nameštaja, morskih travi, poljoprivrednih ostataka i dodali joj mogućnost razgradnje plastike”, objašnjava on.

  Tako na primer, zahvaljujući ovoj metodi, od starih patika može da se dobije izvrsno gorivo.

  Ulje na dalju obradu može da se dostavi industriji, nekoj manjoj rafineriji, a takva goriva na slobodnom tržištu dostižu otkupne cene i do 10 kuna (156 dinara) po litru, što korisniku pruža priliku za zaradu, pojašnjava Brigljević koji je 25 godina bio na čelu kompanije MakroMikro koja se bavila prodajom IT proizvoda.

  Kompaniju je prodao pre sedam godina, a primetio je da svakim danom nastaje sve veća hrpa neupotrebljene plastike – kućišta, toneri i drugi materijali koje je bilo potrebno zbrinuti na odgovoran način.

  Tako je došao na ideju o peći koja ne bi rešavala samo problem plastičnog otpada, već bi išla korak dalje u vreme kada su obnovljivi izvori energije imperativ u svetu, a sve je realizovao kroz kompaniju Makro Gradnja, piše ovaj hrvatski portal.

  Koje su ključne prednosti

  Ključne prednosti su najpovoljnije grejanje, uklanjanje plastike iz životne sredine i sve to uz mogućnost ostvarivanja profita proizvodnjom energenta iz otpada. “Ukratko, zimi se svi moraju grejati. Eksplozijom cena energenata, grejanje na bio gorivo je najsigurnije, dugoročno dovodi do samoodrživosti i nezavisnosti”, pojašnjava Brigljević.

  Cena jedne peći kretala bi se između 25 i 35.000 evra, u zavisnosti od nivoa opreme, a povrat investicije kupci mogu očekivati između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga oliko se često uz grejanje radi i piroliza.

  Ovakva peć idealna je za poljoprivredna gazdinstva, domaćinstva s više objekata ili veće kuće, staklenike, sušare, mala i srednja preduzeća koja imaju hale, skladišta, institucije, manje hotele, ili ukratko sve objekte do 1.000 m2.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE