Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekada najbogatiji Rus podiže UZBUNU: Znam kada će moja država ostati bez novca

  Ruski milijarder i industrijalac Oleg Deripaska tvrdi da bi Rusija iduće godine mogla ostati bez novca.

  „Već iduće godine neće biti novca. Trebaće nam strani investitori“, rekao je Deripaska u četvrtak na investicionoj konferenciji u Sibiru.

  Nekada najbogatiji Rus, koga su zbog rata u Ukrajini sankcionisale Velika Britanija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, rekao je da se zalihe novca u državnom budžetu tope te da je vlada njemu i njemu sličnima „počela uzimati sredstva“.

  Deripaska je rekao da se Rusija zbog sankcija koje joj je nametnuo Zapad nalazi pod „velikim pritiskom“ te da će država i njene kompanije za pomoć morati da se obrate drugim zemljama s „ozbiljnim novcem“.

  Rusija, mobilizacija

  Rusija, Moskva (Pixabay)

  „Mislili smo da smo evropska zemlja“, rekao je Deripaska, osnivač Rusala, najvećeg svetskog proizvođača aluminijuma izvan Kine. „Idućih 25 godina ćemo više razmišljati o svojoj azijskoj prošlosti“, dodao je milijarder.

  Ruski deficit 3,5 odsto BDP-a

  Deripaskine tvrdnje dolaze nakon što je Scope, evropska agencija za kreditni rejting, upozorila da bi se ruski deficit mogao popeti na 3,5 odsto BDP-a. Poređenja radi, ruska vlada je procenila da će on iznositi oko dva odsto. Službeni podaci kažu da je ruski deficit prošle godine iznosio 2,3 odsto.

  Scope je rekao da je situacija takva jer su se smanjili ruski prihodi od prodaje nafte i gasa. „Sankcije i rat ograničavaju rusku fiskalnu fleksibilnost“, dodala je agencija za kreditni rejting.

  SAD, oružje

  Rat u Ukrajini (BETA/AP)

  „Rusija svoj deficit trenutno može lako finansirati pomoću nacionalnog investicionog fonda. Ruski deficit bi do kraja 2024. godine mogao iznositi svega 3,7 odsto. Krajem 2021. godine, iznosio je 10,4 odsto BDP-a“, rekao je Scope.

  Scope je utvrdio da će Rusija dugo biti u problemima jer sada na rat troši ogroman novac. Agencija je dodala da je to novac koji bi inače ulagala u infrastrukturu, digitalizaciju, stanovanje i zaštitu okoline, prenosi  The Guardian.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube Scrn/Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE